Bilde

Solceller på taket: En komplett guide

Sist oppdatert: 9. oktober 2023

Solceller på taket blir stadig mer populært rundt omkring i Norge. På grunn av økte strømpriser og større miljøbevissthet, har mange fått øynene opp for solcelleanlegg i hjemmet – men hvor lønnsomt er det? Hva er fordelene og ulempene? Og hvordan får man den beste prisen på solcelletakstein eller solcellepanel?

Du finner svarene her i vår komplette guide til solceller, slik at du kan vurdere om du vil ha dem på nettopp ditt tak eller ikke.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Slik fungerer solceller på taket

Du kan montere solcellepaneler på vegger og stativ på bakken. Likevel velger mange å montere solceller på taket. Det er en grunn til det – de fleste har mest plass til paneler på taket, samt solinnstrålingen er veldig bra der. Det betyr at du kan produsere mest mulig solenergi og dra størst utbytte av solcellepanelene dine.

Solcellene fanger opp solenergi og omdanner den til strøm som du kan bruke i stikkontakten din. Anlegget består av enten solcellepaneler eller takstein med integrerte solceller, samt en inverter. Inverter blir også kalt vekselretter på norsk. Solcellene produserer likestrøm. Inverteren omdanner likestrøm til vekselstrøm. 

Deretter blir strømmen ført til stikkontakten din, dersom du er tilkoblet strømnettet. Det er også mulig å kjøpe solcelleanlegg med batteri, samt hybridanlegg som lar deg være tilkoblet til både strømnettet og batteri. Det finnes solceller og invertere med forskjellige styrker, avhengig av budsjettet ditt og behovene dine.

Slik monteres solcellene

Leverandøren hjelper deg med å beregne hvor mange og hvor store solcellepaneler du trenger, samt hvor på taket de bør plasseres for best effekt. Vinkelen på panelene blir også planlagt nøye for å fange opp mest mulig solinnstråling. Deretter kommer montøren for å feste solcellepanelene på taket i henhold til leverandørens beregninger. Montøren kobler også sammen panelene med inverteren ved hjelp av kabler.

Dersom du har valgt solcellepanel fremfor takstein med solceller, så er det viktig at du sjekker takets tilstand i forkant. Solcelleanlegg varer nemlig i opptil 30 år, og da er det kjedelig å montere det på et tak som snart må skiftes ut. Paneler passer dermed best på tak som er i god stand. Inverteren varer ikke like lenge, så den må du regne med å bytte ut underveis.

Solcelletakstein fungerer litt annerledes. Solcellepaneler legges over eksisterende tak, mens takstein med solceller erstatter taket. Denne løsninger passer dermed best for deg som må bytte ut taket snart uansett. Solcelletakstein minner om skifer og legges litt over hverandre, men størrelsen på dem kan være større enn vanlig takstein. Deretter kobles de til en inverter via kabler, akkurat som solcellepanelene.

Lønnsomt med solceller på taket

Det vil lønne seg med solceller på taket for de fleste norske hjem, dersom solforholdene ligger til rette for det. Norge har nemlig gode forhold for solinnstråling, noe som er viktig for deg som vil produsere egen solkraft. Klimaet er dessuten godt egnet for solkraftproduksjon – ytelsen til solcellene svekkes nemlig når det er varmt. Et kaldere klima er derfor gunstig for solcelleanlegg.

Du må vurdere utformingen på taket når du skal vurdere hvor lønnsomt det er med solcelleanlegg. Noen boliger har tak med god plass til solcellepaneler, mens det kan være mer utfordrende med panel på andre tak. Solcelletakstein kan være et alternativ for sistnevnte, ettersom du enklere får utnyttet hele arealet med takstein.

Det bør riktignok påpekes at premium solcellepanel pleier ofte å være mer effektive enn vanlige solcelletakstein – så sant du har tilstrekkelig med plass på taket til panelene. Det skjer imidlertid store fremskritt hele tiden som gjør at taksteinene stadig blir mer høytytende. Andre ganger er det mest fornuftig med takstein fordi det hadde ellers blitt for dyrt å både bytte tak og montere solcellepaneler.

Vi anbefaler at du kontakter en leverandør for å regne ut hvor lønnsomt det er med solceller på taket, basert på boligen din og lokale forhold. Dersom det regner eller snør mye der du bor, så trenger du ikke å bekymre deg for det. Solcellene produserer nemlig solkraft, selv når det er overskyet eller nedbør. Lange, lyse sommerdager kan i tillegg veie opp for lange, mørke vinterdager.

Reduser kostnadene for solcelleanlegg

Dersom du vil redusere kostnadene for solceller på taket, så anbefaler vi å søke om støtte fra Enova. Enova-støtten for solceller er for øyeblikket 47 500 kr. Private husholdninger kan søke om støtte både til helårsboligen og fritidsboligen. 7500 kr utav tilskuddet er til installasjonskostnader, mens det resterende beløpet vil avhenge av installert effekt. 

Leverandøren din vil kunne hjelpe deg med å regne ut hva du kan få fra Enova. Du må uansett vente til at anlegget er kjøpt og montert før du kan søke. Bare pass på at du søker innen 20 måneder, ellers får du ikke søknaden innvilget. Du må i tillegg sende inn dokumentasjon på kostnadene dine, samt vise til at du har brukt et norsk registrert firma.

En annen måte å redusere kostnadene for solcellepanel og solcelletakstein er ved å innhente tilbud fra minst tre forskjellige leverandører. Pass på at de inkluderer de samme kostnadene i tilbudet, slik at du får et så nøyaktig sammenligningsgrunnlag som mulig. I tillegg til pris, så bør du også sammenligne garantier, betingelser, serviceavtaler og kvaliteten på både produkter og tjenester.

Fordeler og ulemper med solcellepanel på taket

Det er fornuftig å omtale solcellepanel og solcelletakstein for seg når vi nå skal diskutere fordeler og ulemper med solceller på taket – rett og slett fordi de har litt forskjellige egenskaper. La oss likevel begynne med å vurdere fordeler og ulemper med solcelleanlegg, generelt sett.

Fordeler med solceller generelt inkluderer:

  • ren og fornybar energi
  • kan redusere strømutgiftene dine betydelig
  • er som regel nedbetalt etter ca. 15 år
  • “gratis” strøm etter endt nedbetaling
  • kan selge overskuddsstrøm til strømselskapet ditt

Ulemper med solceller er:

  • høy investering
  • dekker ikke hele strømforbruket
  • produserer mindre om vinteren

Hvis dette høres greit ut og du vil fortsatt ha solceller på taket, så må du vurdere om du vil ha paneler eller taksteiner. Det er som sagt en del forskjeller mellom dem som kan påvirke hva som er det beste valget for nettopp ditt tak og budsjett.

Fordeler og ulemper med solcellepanel på taket

Mange tenker nok først og fremt på solcellepaneler når man snakker om solceller. Det er ikke uten grunn, ettersom det er et populært produkt blant dem som vil produsere egen solkraft. La oss ta en titt på fordeler og ulemper med disse panelene, slik at du kan vurdere om du skal ha solcellepanel eller solcelletakstein.

Fordeler med solcellepanel inkluderer:

  • høy effektivitet
  • kan produsere mye strøm på relativt små tak
  • kan legges over eksisterende tak

Ulemper med solcellepanel er:

  • kan være vanskelig å plassere panelene på enkelte tak
  • svært synlige og kan virke sjenerende i enkelte boligområder
  • ikke alle tak er egnet for solcellepanel

Fordeler og ulemper med solcelletakstein

Solcelletakstein kan ofte være et godt alternativ til solcellepaneler av en rekke årsaker, deriblant estetikk. Vi anbefaler at du undersøker om kommunen din har noen bestemmelser vedrørende materialvalg og utseende på boligen din. Dersom du bor i et boligområde med krav til estetikk, så vil takstein være et bedre valg.

Det er dessuten mange andre fordeler med solcelletakstein:

  • kan produsere strøm effektivt, uten å se sjenerende ut
  • kan brukes på tak der det er vanskelig å montere paneler
  • bruke inaktive solcelletakstein på skyggelagte deler for å redusere kostnaden
  • har en levetid på 50 år
  • gunstig for deg som uansett må bytte tak

Ulemper med solcelletakstein er:

  • takstein med solceller har ofte lavere effekt enn solcellepaneler 
  • kan koste mer enn solcellepaneler
  • dyrt å montere, dersom taket ellers er i bra stand

Solcelletakstein passer altså bedre for deg som uansett må bytte tak eller som ikke ønsker å montere store, synlige paneler på taket. Solcellepaneler passer bedre for deg som har godt med plass på taket, vil ha høyest mulig effekt og som har et tak i god stand. Uansett hva du velger, så kan solceller på taket være en god investering – både med tanke på miljøet og din egen lommebok.

Solceller på hyttetaket

Det er ikke bare populært med solceller til hjemmet – mange vil også ha solceller på hyttetaket. Du kan montere solcellepaneler og solcelletaksteiner på hytter både med og uten tilkobling til strømnettet. Dersom hytten ikke har tilkoblet strøm, så må du ha et off-grid solcelleanlegg med batteri. Dette kan være et fint alternativ til å koble deg til nettet.

Hyttetak kan ofte være mindre enn taket på eneboligen, og dermed kan det være dårligere plass til solcellepaneler. Et alternativ kan derfor være å montere solcellepaneler på veggen eller stativ på bakken. Dette kan en dyktig leverandør hjelpe deg med å vurdere, dersom du gir dem opplysninger om hytten din.

Du må også være oppmerksom på at du trenger spesielle solcellepaneler til torvtak. Torvtak trenger helsveiset membran under solcellepanelene for å forbli helt tett, samt for å unngå problemer med skygge fra vegetasjon. Du må i tillegg forhøre deg med kommunen før du kjøper og monterer solceller til torvtak.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: derfor bør du vurdere solceller på taket

Du har nå fått mye god informasjon om solceller på taket. Før vi avslutter guiden vår, så ønsker vi oppsummere de viktigste punktene. Ha disse punktene i bakhodet når du skal vurdere om solcelleanlegg er en god investering for deg eller ikke, samt når du skal vurdere hvilket type solcelleanlegg du bør velge.

  • Solceller er som regel lønnsomme i Norge
  • Utformingen på taket, valg av produkter og lokale solforhold avgjør hvor mye du kan spare
  • Velg mellom solcelletakstein og solcellepaneler
  • Bruk en seriøs og kvalifisert leverandør
  • Innhent tilbud fra minst tre forskjellige firmaer
  • Få støtte fra Enova når solcellene er ferdig montert på taket
  • Solceller kan også installeres på hyttetak

Det er viktig å ta seg tid til å finne riktig type solcelleanlegg for boligen eller hytten din. Vi håper denne guiden har vært nyttig for deg i ditt valg om å installere solceller på taket. Dersom du trenger mer informasjon, er du velkommen til å ta en titt på nettsiden vår. Her finner du mange flere artikler om solceller. Lykke til!

Få svar på vanlige spørsmål om solceller på taket

Meldingsboble
Må man søke for å få installere solceller på taket?

Dette varierer fra kommune til kommune. Man trenger som regel ikke å søke, men det kan finnes kommunale bestemmelser som må følges. Derfor anbefaler vi alltid å sjekke med kommunen før man bestiller solceller.

Meldingsboble
Hvor mye koster det å ha solceller på taket?

Ifølge Enova, så kan et solcelleanlegg koste alt fra 100 000 kr til 300 000 kr. Den umiddelbare investeringen kan være høy, men husk at du kan søke om Enovatilskudd for å få tilbakebetalt opptil 47 500 kr.

Meldingsboble
Kan jeg montere solceller selv?

Du kan kun montere fristtående og små anlegg, for eksempel solcelleanlegg til båt eller campingvogn. Du trenger hjelp av en sertifisert montør for å montere større anlegg til boligen din.

Meldingsboble
Kan solceller ligge flatt?

Solcellepaneler må monteres i en bestemt vinkel, avhengig av solens posisjon på himmelen. Leverandøren vil vurdere hvilken vinkel solcellene bør ha når de monteres på taket ditt, basert på hvor i landet du bor.