Bilde

Solceller: Slik fungerer det

Sist oppdatert: 9. oktober 2023

Hvordan fungerer solceller, sånn egentlig? Selv om solkraft kan høres komplisert ut, så trenger du heldigvis ikke inngående kunnskap om avanserte, vitenskapelige begreper for å skjønne hvordan solcellepanel og solcelletakstein fungerer.

Vi tar en titt på hvordan du kan produsere egen solkraft til boligen din, samt forklarer hvordan lokale solforhold og værforhold påvirker produksjonen.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Hva er solceller?

Solceller brukes i både panel og takstein for å produsere strøm. Vi må først redegjøre nøyaktig hva en solcelle er for noe for å kunne forklare hvordan en solcelle fungerer. Solceller er halvlederdioder som omgjør sollys til energi. De kan lage strøm til alt fra romfartøy til boliger, dersom forholdene ligger til rette for det.

En solcelle består av et element som heter silisium. Silisium fanger opp sollys og skaper en elektrisk ladning ut av lyset. Et silisiumatom har fire elektroner i skallet sitt. Alle atomer nær hverandre deler på elektronene, slik at det er totalt åtte elektroner i hvert sitt skall.

Hvordan fungerer en solcelle?

Hver solcelle har to elektroder som er plassert mellom to silisiumhalvleder. Disse metallederne fungerer som et batteri med pluss- og minusupoler. Negative ladninger samles på den ene silisiumhalvlederen og positive på den andre silisiumhalvlederen. Elektrisk kraft dannes ved at sollys treffer overgangen mellom de to silisiumhalvlederne og erstatter elektronene som er plassert på den positive silisiumhalvlederen.

Denne kraften som da skapes er miljøvennlig, ren energi som du kan bruke i boligen din. Ikke bare er egenprodusert solkraft bra for planeten vår, men det hjelper også til å redusere kostnadene dine. Du blir nemlig mindre avhengig av å kjøpe strøm fra strømselskapet ditt.

Slik fungerer solcellepanel

Et solcellepanel er mange solceller som er koblet sammen for å skape større spenning. Jo sterkere sollys, desto mer effekt har solcellepanelet. Dermed vil det variere hvor mye strøm et solcellepanel kan produsere, avhengig av hvor solen er på himmelen, hvor gode solforhold du har og hvilken årstid det er.

I tillegg til selve solcellepanelet, så består et solcelleanlegg av flere deler for at du skal kunne få strømmen fra panelet videre inn i stikkontakten din. Et solcelleanlegg består av solcellepanel, inverter, strømkabler og ikke minst festemateriell for å koble solcellepanelene til taket ditt.

Inverteren omdanner strømmen fra solcellepanelene fra likespenning til vekselstrøm som kan brukes i boligen. Dette er helt nødvendig for at spenningen skal være korrekt. Strømkabler brukes derimot til å koble sammen flere solcellepaneler. Deretter transporteres strømmen videre inn i boligen din ved hjelp av strømkablene.

Slik fungerer solcelletakstein

Solcelletakstein fungerer veldig likt som solcellepanel, selv om de ser veldig forskjellige ut. Solcellepanel monteres over eksisterende takstein eller tak, mens takstein med solceller erstatter ganske enkelt vanlig takstein. Taksteinene består nemlig av solceller som produserer strøm på samme måte som solcellepanel.

Den største forskjellen mellom solcelletakstein og solcellepanel er altså utformingen, ettersom de fungerer likt. Fordelen med solcelletakstein vs. solcellepanel er at de ser ut som helt vanlig takstein. Dette er et stort pluss for dem som ikke ønsker synlige solcellepaneler på fasaden.

Takstein med solceller koster imidlertid mer og kan produsere mindre kraft, men dette er avhengig av tilstanden på eksisterende tak. Dersom du uansett må bytte takstein, så kan det være rimeligere med solcelletakstein fremfor å kjøpe både takstein og solcellepanel. Høytytende, premium solcelletaksteiner kan dessuten være like effektiv som standard solcellepanel.

Det er også viktig å vurdere utformingen på taket ditt. Noen ganger kan det være enklere å få plass til flere taksteiner enn flere solcellepaneler, slik at du ender opp med noenlunde samme kraftproduksjon likevel. Hvis du er usikker på hva som fungerer best av solcellepanel og solcelletakstein til nettopp ditt tak, så kan du få hjelp av en leverandør.

Kan solceller fungere i Norge?

Ja, solceller kan fungere veldig godt i Norge – til og med bedre enn sørover i Europa. Dette er imidlertid avhengig av hvor du bor og hvor mye sollys som treffer taket ditt i løpet av dagen. Utformingen på taket ditt har også mye å si. Du må derfor vurdere lokale forhold før du bestemmer deg.

Grunnen til at solkraft fungerer såpass godt i Norge er at solceller blir enda mer effektive i kaldt vær. Solcelleanlegget ditt kan derfor produsere strøm om vinteren også, så sant du ikke er helt avsolt. Det er imidlertid viktig å ta høyde for at sommerhalvåret kan gjøre opp for manglende produksjon om vinteren.

Dersom du bor i Nord-Norge, så kan sommerhalvåret og perioder med midnattssol veie opp for manglende solkraftproduksjon i mørketiden. Solceller kan derfor fungere bra i hele Norge.

I tillegg er solinnstråling viktigere enn hvor varm solen blir. Solinnstråling sier noe om hvor mye solenergi man får på en viss overflate. Mange steder i Norge har et stort antall soltimer i løpet av et år. Det er likevel viktig å ha riktig helning på solcellene for at solen skal treffe dem.

Leverandøren din tar altså hensyn til solens posisjon på himmelen og hellingen på taket ditt for å posisjonere solcellene på en effektiv måte. Nordover i landet er det for eksempel vanlig med brattere helling for at solcellene skal plasseres optimalt på taket i forhold til solens posisjon.

Norge har lange, lyse sommerdager, noe som er spesielt gunstig for deg med solceller på taket.

Hvordan fungerer solceller når det snør?

Mange lurer på hvordan solceller fungerer når det snør eller regner. Kort forklart, så trenger ikke snø å være en hindring for solkraftproduksjonen din. Sollyset kan trenge gjennom et tynt lag med snø. Produksjonen bremser riktignok litt opp, men det blir ikke stoppet totalt.

Det beste du kan gjøre er å koste vekk snøen forsiktig, slik at solcelleanlegget ditt kan produsere strøm gjennom vinteren. Solcellepanel er forøvrig ganske glatt, ettersom det er laget av glass. Dermed pleier snøen å gli ganske lett av det. Samtidig smelter også snøen fortere fra solcellepanel enn vanlig tak.

Hvordan fungerer solceller når det er regner eller det er overskyet?

Hvordan fungerer solceller når det regner eller er overskyet – dette er det mange som lurer på. En undersøkelse fra Sintef oppdaget at solceller produserer bra med strøm så lenge det er dagslys ute. Skyer og mye regn var altså ingen hindring. Det er gode nyheter for deg som bor i områder med mye nedbør.

Hvor godt fungerer solceller på nettopp mitt tak?

Generelt sett, så kan solceller fungere i hele Norge. Det er likevel viktig å vurdere hvor godt de fungerer på nettopp ditt tak. Du må vurdere utformingen på taket, hellingen på taket, hvor mange soltimer du har for dagen totalt sett og hvor mye sollys som treffer taket ditt i løpet av en dag.

I tillegg vil ytelsen på solcellene påvirke hvor godt de fungerer og hvor mye strøm de produserer. De fleste leverandører tilbyr både standard og premium solceller, både i form av solcellepanel og solcelletakstein. Premium-solceller koster mer enn standardløsninger, men økt produksjon kan veie opp for kostnaden.

Vi anbefaler å innhente pristilbud fra flere solcelleleverandører, samt be om gratis befaring. Da kan leverandøren vurdere lokale forhold, sette opp et prisoverslag og regne ut hvor mye strøm du kan produsere selv. Du bør sammenligne disse tilbudene nøye for å finne den leverandøren du liker best.

Hvordan fungerer solceller på hytta?

Stadig flere velger solceller på hytta, særlig om hytta ikke er tilkoblet strømnettet. Solcellene produserer strøm på samme måte, men overføres som regel til et batteri fremfor til stikkontakten. Batteriet forsyner hytta med strøm mens du oppholder deg der, og den lader seg opp når du er bortreist.

Det finnes mange forskjellige batteri til hytta til ulike priser. Du må selv vurdere hvor god kapasitet du trenger. Blybatteri er rimelige, fungerer bra i minusgrader og gir god effekt. Litiumbatteri har derimot enda bedre effekt, men de koster mer og fungerer ikke like bra i kulden.

Et prisgunstig og komfortabelt alternativ kan være å kombinere solcelleanlegg og batteri med vedfyring eller gassovn til hytter uten strøm. I så fall kan du bruke strømmen fra solcellene til kjøleskap eller mobilladeren din, samtidig som du kan få god varme fra peisen eller gassovnen.

Hvordan fungerer solceller som monteres på veggen eller bakken?

Du kan montere solcellepanelene på veggen, garasjetaket eller på stativ på bakken, dersom det er mest gunstig. Solcellene vil likevel fungere på akkurat samme måte som om du hadde montert dem på taket ditt. Solcellene produserer strøm, og strømkabler brukes for å overføre strømmen fra panelene til stikkontakten.

Det bør også nevnes at solceller fungerer bra både på bobiler og på båter. Det finnes solcellepaneler som oppbevares i koffert og settes frem når du har parkert bobilen på campingplassen. I så fall trenger du laderegulator og bilbatteri for å få dem til å fungere. Laderegulatoren tilpasser spenningen fra panelene før strømmen lagres i bilbatteriet.

Det er riktignok litt vanskeligere å få solceller til å fungere på båten, ettersom du trenger en god plassering. Du kan vurdere å plassere solcellepanelene langs rekka eller på fordekket. Det finnes også egne stillas som du kan bruke, samt solcellepanel som simpelthen plugges i båtens sigarettenner.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: Hvordan fungerer solceller?

Kort oppsummert, så fungerer solceller ved at solcellene produserer elektrisk strøm fra solenergien. Flere solceller kobles sammen for å skape større spenning og øke produksjonen. Ytterligere utstyr som inverter sørger for at du kan bruke denne strømmen i boligen din.

Vi har også sett nærmere på hvordan solceller fungerer her i Norge i forskjellig vær. Snø, skyer, kulde og regn trenger ikke å være en hindring for solkraftproduksjonen, men det er viktig å ta hensyn til hvor mye sollys som treffer taket ditt i løpet av en dag. Vi anbefaler derfor å innhente priser og tilbud fra flere leverandører, slik at du kan får et så godt sammenligningsgrunnlag som mulig.

Alt i alt, så fungerer solceller bra i Norge hvis de settes opp på riktig måte i henhold til solinnstråling. Det beste er å kontakte en solcelleleverandør for å få mer informasjon om hvor effektiv produksjonen vil være for nettopp din bolig. Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til med solkraftproduksjonen din!

Få svar på flere vanlige spørsmål om solceller

Meldingsboble
Hva er forskjellen mellom solfanger og solceller?

Solceller produserer elektrisitet fra sollyset, mens solfangere fanger opp og utnytter selve solenergien. Solfangere kan brukes i boliger med vannbåren varme. Solenergien brukes dermed til å varme opp vannet i systemet, mens elektrisiteten fra solceller blir transportert til stikkontakten i veggen din.

Meldingsboble
Er det noen begrensninger på hvilke hus som kan få solcelleanlegg?

Alle typer boliger kan i utgangspunktet installere et solcelleanlegg. Det er likevel viktig å ta hensyn til takets helling, utforming og antall soltimer i løpet av et år for å vurdere om solceller er lønnsomt for deg.

Meldingsboble
Hvordan fungerer solceller om vinteren?

På kalde vinterdager kan strømproduksjonen din bremse opp grunnet færre soltimer eller snølag over solcellepanelene, men det kan fortsatt være mulig å produsere strøm hele året. En dyktig leverandør kan hjelpe deg med å anslå hvor mye kraft du kan produsere selv i løpet av et kalenderår.

Meldingsboble
Kan jeg installere et solcelleanlegg selv?

Nei, du trenger hjelp av sertifiserte fagfolk – det dreier seg nemlig om elektrisk arbeid. Selve arbeidet er ganske komplisert, og eventuelle feil kan føre til personskader og brannfare. Solcelleleverandøren kan hjelpe deg med alt fra innkjøp av selve anlegget til montering av solcellene. Det skal derfor ikke være nødvendig med egeninnsats.

Meldingsboble
Hva skjer om jeg produserer mer enn jeg bruker?

Vi anbefaler å benytte deg av et strømselskap som kan selge deg strøm når du produserer for lite og som kjøper strøm av deg når du produserer for mye. Det skal også være mulig å kjøpe batteri til solcelleanlegg, slik at du kan lagre overskuddsstrøm. Batteri er ofte en populær løsning til deg som vil ha solceller på hytta, selv om det nå har kommet ganske store batteri som kan brukes til helårsboliger også.

Meldingsboble
Hvor lang levetid har solceller?

Solcelleanlegg kan holde i mange år. Solcellepanel kan faktisk fungere i 30-40 år, selv om inverteren gjerne må byttes en gang underveis. Det tar som regel 15 år før du har tjent inn igjen investeringen din. Det betyr at når solcelleanlegget er betalt ned, så kan du nyte godt av “gratis” solkraft i mange år.