Bilde

Hva koster solcellepanel? Pris i 2023

Sist oppdatert: 11. desember 2023

Hva koster solcellepanel? Er det lønnsomt? Hvordan finner man gode tilbud på solceller? Her svarer vi på disse spørsmålene og mye mer, slik at du kan få en god pris på solcellepanel.

Hva koster solcellepanel og hva er prisdriverne?

Det er ikke et entydig svar på hva det koster for solcellepanel, da prisen på solcelleanlegget avhenger av en rekke faktorer. Prisen kan variere fra 100 000 til 300 000 kr, ifølge Enova. Du må først tenke over følgende faktorer for å finne ut hva prisen på solcellepanel blir for deg:

  • Størrelsen på ønskede panel
  • Hvor stort tak du har
  • Hvilke type solcellepanel du kjøper
  • Kostnaden for selve installasjonen av solcelleanlegg
  • Ekstrautstyr

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Hvis du har et helt vanlig hustak og enebolig, så kan det koste ca. 200 000-250 000 kr for premium solcellepanel av høy kvalitet. Den endelige prisen vil derimot avhenge av hvilken leverandør du velger og hvor enkelt det er å komme til taket ditt. Utformingen på taket kan også ha mye å si:

  • Helling på taket
  • Høyde på taket
  • Hvilken type taktekke du har
  • Hvor mange takflater det er på boligen din

I tillegg kan du få tilskudd fra Enova for å redusere kostnadene for solceller ytterligere, noe som vi kommer tilbake til senere i artikkelen. Du må også vurdere hvor mye penger du kan spare på strømregningen de kommende årene ved å produsere solkraft selv, ettersom solcellepanel er en langsiktig investering.

Pris på solcellepanel vs. takstein med solceller

Generelt sett, så koster det mindre for solcellepanel enn for takstein med solceller. Takstein med solceller er altså en dyrere og mindre lønnsom løsning, med mindre du uansett må bytte tak. I så fall så kan det bli billigere med takstein og solceller, fremfor å legge nye, vanlige takstein med solcellepanel over.

Det er nemlig viktig at solcellepanelene monteres på tak som er i god stand og som ikke må byttes ut på en stund. Det kan bli dyrt å montere solcellepanel på et eldre tak som må byttes ut om bare noen få år. Selv om solcellepanel stort sett er mer lønnsomt, så er det mange andre fordeler med solcelletakstein som du må vurdere.

Solcelletakstein har et mer diskré utseende enn solcellepanel – de ser rett og slett ut som vanlige takstein. Ytelsen kan være lavere enn for panel, bortsett fra premium solcelletakstein. Disse kan yte like godt som standard solcellepanel. Prisen på solcelletakstein kan variere fra 2500 kr til 4500 kr.

Lønner det seg egentlig med solcellepanel i Norge?

Det korte svaret er ja, det lønner seg med solcellepanel i Norge. Hvor mye det lønner seg, vil avhenge av hvor i landet du bor og lokale solforhold. Selv om solcellepanel produserer mindre kraft om vinteren, så vil du trolig produsere noe kraft. Norge har dessuten lange dager med mye dagslys om sommeren, noe som er gunstig for solceller.

Vi anbefaler å invitere leverandører hjem på befaring, slik at de kan regne ut hvor lønnsomt det er med solcellepanel for deg. De kan også beregne hvor mye strøm du kan spare. Leverandører kan gi generelle svar uten befaring, men befaringen er helt nødvendig for at de skal kunne vurdere lokale forhold som trær, karnapper, piper og annet som kan virke inn på kraftproduksjonen.

I tillegg til at du kan spare penger på strøm ved å installere solcellepanel på boligen din, så kan du også redusere nettleien. Du betaler nemlig ikke nettleie og avgifter for den strømmen du produserer selv ved hjelp av solceller. Ikke minst, så kan du selge strømmen du ikke bruker til strømleverandøren din ved å bli plusskunde.

Plusskundeavtale

Plusskunde er en kunde som produserer egen solkraft. Det betyr at du kan kjøpe strøm av strømselskapet ditt om vinteren og i andre perioder der du ikke produserer nok selv. I perioder hvor du har for mye strøm, så kan du derimot selge strømmen til strømselskapet.

Det er ikke vanlig å få penger utbetalt for strømmen du selger. Mange strømleverandører tilbyr heller avslag på strømregningen din istedenfor. Dette kommer godt med i perioder med høye strømpriser. Dersom du ønsker å bli plusskunde og selge overskuddsstrøm, så må følgende være på plass:

  • AMS-måler for at leverandøren kan registrere kraften du sender til dem
  • Strømavtale med en kraftleverandør
  • Avtale med nettleverandøren din
  • Solceller på taket som er i bruk

Det vil nok ikke lønne seg å montere solceller kun for å selge strøm. Du bør heller anse ordningen som en liten bonus, i tillegg til de andre fordelene du får ved å montere solcellepanel på taket. Du bør likevel ha denne muligheten i tankene når du skal vurdere hva det koster for solcellepanel og om investeringen er verdt det.

Hvordan spare penger på solcellepanel

Vi har nå sett litt på hva det koster for solcellepanel og hvor lønnsomt det er. Nå skal du derimot få noen gode tips til hvordan du kan spare enda mer penger på solceller. Det første tipset er å søke støtte fra Enova. Enova kan nemlig gi opptil 47 500 kr i støtte til deg som vil produsere egen solkraft, enten det er til eneboligen din eller fritidsboligen.

Følgende kriterier må være innfridd for at du kan søke om tilskudd til solceller fra Enova:

  • Du må være en privatperson med egen bolig
  • Solcelleanlegget må være kjøpt og montert ila de siste 20 månedene
  • Du må bruke et registrert firma til installasjon av solceller
  • Alt av kostnader må kunne dokumenteres (ta vare på fakturaer)

Dette kan du få i støtte:

  • 7500 kr mot installasjon av solcelleanlegg
  • 2000 kr per kWp installert effekt
  • Maksimal støtte er 47 500 kr

Støtten øker om du innfører andre tiltak som Enova støtter som smart strømstyring og solfanger. Du bør derfor vurdere om du vil innføre ytterligere tiltak når du først er i gang. Smart strømstyring hjelper deg med å bruke strømmen på en smart måte, for eksempel varme opp varmtvann og lade elbilen på tidspunkter med billig strøm. Ikke bare sparer du penger med å produsere egen kraft, men du får også mer effektivt strømbruk.

Det er viktig å være obs på at Enova-støtten kommer etter at du har kjøpt og betalt for solcelleanlegget, samt installert det. Du kan søke om tilskudd på Enova sine nettsider.

Mange solcelleleverandører er godt kjent med Enova-tiltaket, slik at det ikke er noe problem å få tak i den nødvendige dokumentasjonen som Enova krever.

Innhent tilbud på solcellepanel fra flere leverandører

Det andre tipset vårt til å spare penger på solceller er å innhente tilbud fra tre forskjellige leverandører. Da kan du sammenligne priser og få den beste prisen på solcellepanel. I tillegg bør du være på utkikk etter firmaer som har lave installasjonskostnader, gir deg eksperthjelp og tilbyr gode garantier.

Dette bør du se etter hos en solcelleleverandør:

  • Gode kundereferanser
  • Registrert firma
  • Relevant erfaring og kunnskap
  • Tilbyr solcellepanel av høy kvalitet

Du kan enten søke opp leverandører selv eller innhente tilbud på nett. Fordelen med å innhente tilbud på solceller på nett er at du bare trenger å sende inn opplysningene dine én gang for å få tre tilbud fra seriøse, pålitelige firmaer. Du kan spare mye tid og penger ved å benytte deg av denne muligheten. Tilbudene er gratis og uforpliktende.

Den eneste måten å finne ut av nøyaktig hva det koster med solcellepanel til boligen din er ved å innhente tilbud og be om befaring. Leverandøren må nemlig vurdere boligen din, taket ditt og lokale forhold for å kunne gi deg en nøyaktig pris på solceller. Du kan derfor like godt gripe anledningen til å sammenligne priser.

Husk å be om pristilbud som inkluderer alt av utgifter, eventuelt be om redegjøring for andre kostnader som kan dukke opp underveis. Dersom den ene leverandøren tilbyr svært lave priser på solcellepanel, sammenlignet med de andre – ja, da bør du undersøke hvorfor. Det kan hende at kvaliteten er lav eller at ikke alle kostnader er inkludert i tilbudet.

Du bør ikke bare fokusere på hva det koster for solcellepanel. Det er like viktig å finne en leverandør som du føler deg trygg på og som tilbyr gode garantier. Et solcelleanlegg skal vare i mange tiår, og da må installasjonen være korrekt og utstyret må være av høy kvalitet.

Tjen inn igjen hva det koster for solceller

Dersom strømprisen ligger på 1,5 kr per kWh og du monterer solcellepanel med 10 kWp effekt, så kan du spare opptil 15 000 kr i året med et vanlig hustak og vanlig strømforbruk. Dersom du betaler ca. 200 000 kr totalt for hele anlegget, så kan du ha tjent inn igjen solcelleanlegget på 13-14 år.

Selve anlegget kan vare så mye som 30-40 år. Strømmen du produserer er så og si gratis etter at du har betalt ned anlegget. Det eneste du må regne med er å bytte inverter etter noen år. Invertere må ofte byttes ut etter ca. 15-20 år. Kostnaden for inverter er imidlertid liten.

Det betyr at du har mange år med god fortjeneste foran deg når nedbetalingen er ferdig. Dette regnestykket kan riktignok se annerledes ut for deg, avhengig av solforholdene der du bor og hvor stort solcelleanlegg du har. En dyktig leverandør kan hjelpe deg med å finne ut hvor fort du kan tjene inn igjen investeringen din.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: Hva koster solcellepanel?

Solcellepanel er en investering som kan betale for seg i løpet av få år. Det krever bare at du finner de rette leverandørene og sikrer deg gode tilbud, samt benytter deg av støtteordninger som Enova. Du kan også selge overskuddsstrøm tilbake til leverandøren som en liten bonus.

Hva det koster for solcellepanel, avhenger av forskjellige faktorer. Du kan regne med ca. 150 000 kr for et lite tak og over 200 000 kr for en enebolig. Den beste måten å finne ut av den nøyaktige prisen på solceller er ved å innhente tilbud fra leverandører. Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til med solcelleanlegget ditt!

Få svar på vanlige spørsmål om solcellepanel og kostnader

Meldingsboble
Hvem passer solcellepanel for?

Solcellepanel passer for deg som ønsker å produsere fornybar energi, spare penger på strømregningen og har en bolig som er godt egnet for et solcelleanlegg. Du bør også ha mulighet til å bli plusskunde hos både nett- og strømleverandøren din, samt kunne kjøpe strøm av strømselskapet ditt når du ikke produserer nok selv.

Meldingsboble
Hva er den gjennomsnittlige kostnaden for solcellepanel?

Den gjennomsnittlige kostnaden for et lite tak, inkludert installasjon og alt av utstyr, ligger på ca. 150 000 kr. Kostnaden for eneboliger og større tak kan derimot ligge på over 200 000 kr. Solcelleleverandørene vil kunne gi deg nøyaktig pris på solceller under befaring, samt regne ut hvor mye penger du kan spare på sikt.

Meldingsboble
Hvor lang tid tar det å tjene inn igjen investeringen for et solcelleanlegg?

Det kan ta opptil 8 år for et lite tak og opptil 15 år for eneboliger eller større tak. Dette avhenger imidlertid av mange faktorer som antall soltimer der du bor, kostnadene for installasjon og hvor stort anlegg du har. Det er viktig å huske at investeringen ikke bare er for å spare penger, men også for å produsere fornybar, miljøvennlig strøm.

Meldingsboble
Kan jeg få Enova-støtte til solcellepanel på hytta?

Ja, du kan søke Enova og få støtte til installasjon av solcelleanlegg på hytta. De samme kravene for å få støtte gjelder for både fritidsboliger og helårsboliger. Du bør derfor ta godt vare på alt av dokumentasjon og benytte deg av et registrert og seriøst firma.

Meldingsboble
Hva er prisen per solcellepanel?

Hva det koster for et solcellepanel avhenger av kvalitet, ytelse, merke og forhandler. Det er vanlig å betale alt fra ca. 2500 kr til 5000 kr per solcellepanel. De forskjellige panelene har også ulik størrelse. Hvilke du bør kjøpe, avhenger av taket ditt. Forhandleren vil kunne hjelpe deg med å velge riktige panel til solcelleanlegget ditt.

Meldingsboble
Kan jeg heller lease solcellepanel enn å kjøpe?

Flere solcelleleverandører tilbyr muligheten til å både kjøpe og lease solcellepanel. Generelt sett, så gir leasing deg en lavere oppstartkostnad. Det eneste du trenger er egen bolig med et tak som er egnet for solcellepanel.