Bilde

GREI EKSTRAINNTEKT: Salg av strøm fra solceller kan være en grei ekstrainntekt, men krever også litt investering på forhånd.

Selge strøm fra solceller: Hvordan fungerer det?

Sist oppdatert: 21. mars 2024

Muligheten til å selge strøm fra solceller er en hyggelig gode som hjelper deg med å spare penger. Men hvordan fungerer det, sånn egentlig?

Har du lurt på hva som skjer med all strømmen fra solcelleanlegget som du ikke rekker å bruke? Solenergi er nemlig ferskvare og må brukes i øyeblikket, med mindre du lagrer det på et batteri. De gode nyhetene er at du kan bli plusskunde og selge strøm som du ikke bruker selv til strømnettet.

Vi har laget en liten guide til deg som har lyst å selge overskuddsstrøm, men som er usikker på hvordan det fungerer. Vi tar en titt på hvor mye solenergi det egentlig er realistisk å produsere, og hva du bør gjøre for å selge strøm fra solceller. Du får også andre nyttige tips til hvordan du kan spare penger med solcellepaneler.

Så hvis du er nysgjerrig på hvordan du kan tjene noen kroner med solcelleanlegget ditt, les videre!

Kortversjonen

  • Du trenger et solcelleanlegg og AMS-måler for å kunne selge strøm fra solceller. I tillegg må du registrere deg som plusskunde hos nettleverandøren og strømselskapet ditt.
  • Strømselskapet kjøper overskuddsstrøm fra deg som er plusskunde, og du kan kjøpe strøm av dem i perioder med lav produksjon. Du blir betalt i form av reduserte strømregninger.
  • Det vil ikke lønne seg å montere solceller kun for å selge strøm som plusskunde. Et solcelleanlegg kan derimot være svært lønnsomt for deg som hovedsakelig vil dekke eget forbruk.

Er det mulig å selge strøm fra solceller? 

Du må produsere såpass mye solenergi at du ikke klarer å bruke alt selv for å kunne selge strøm fra solceller. All den ekstra strømmen kalles for “overskuddsstrøm”. Her i Norge har vi lange, lyse sommerdager, og da hender det ofte at anlegget produserer mer strøm enn du klarer å bruke. Du kan enten selge den eller kjøpe et batteri for å lagre den til senere.

Energiproduksjonen er lavere om vinteren, og da må de fleste supplere med strøm som de kjøper fra strømnettet. Såkalte “plusskunder” kan både kjøpe strøm og selge overskuddsstrøm tilbake til strømnettet ved behov. Det betyr at du ikke bare sparer penger ved å produsere din egen strøm, men du kan også tjene penger ved å selge overskuddet.

Men hvor mye strøm er det realistisk å produsere? Er det nok til å tjene litt penger på salg? Det er ikke et enkelt svar på dette spørsmålet. Mengden strøm en solcelle kan produsere avhenger av flere faktorer. Solinnstråling er kanskje den viktigste av alle. Solinnstråling er mengden sollys som treffer solcellepanelene i løpet av en gitt periode.

Solcelleleverandørene kan hjelpe deg med å sjekke hvor god solinnstrålingen er der du bor. De vurderer også størrelsen og utformingen på taket. Solcellene må plasseres og vinkles slik at de fanger opp mest mulig sollys gjennom dagen. I tillegg spiller kvaliteten og effekten til solcellepanelene en stor rolle. Du bør velge høytytende solceller for å omdanne mest mulig sollys til strøm.

Hvor mye strøm du kan selge fra solcellene, avhenger altså av strømforbruket ditt og hvor mye solenergi du klarer å produsere.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Du trenger dette utstyret først

Du må både ha riktig utstyr og bli plusskunde for å selge strøm fra solceller. Foruten selve solcelleanlegget, må du ha en smart strømmåler (AMS-måler). De aller fleste norske boliger har slike målere installert, så dette bør neppe være et problem. Disse strømmålerne består av en toveis måleteknologi. 

Den registrerer hvor mye strøm som brukes av husholdningen og hvor mye overskuddsstrøm som sendes tilbake til nettet – helt automatisk. Plusskunder kan dermed føle seg trygge på at de blir riktig kompensert for å selge strøm, uten at de må rapportere spesifikke tall til strømselskapet.

Installatøren kobler solcelleanlegget til strømmåleren, men han eller hun må først melde til nettleverandøren. Nettleverandøren undersøker deretter om solcelleanlegget oppfyller alle krav til plusskunder. Anlegget blir godkjent, dersom alt ser bra ut. Nå kan installatøren sette i gang med installasjonsarbeidet.

Det er imidlertid veldig viktig at du ikke begynner å produsere strøm før solcelleanlegget er godkjent. Ellers kan du bli holdt ansvarlig for eventuelle skader. Nettleverandøren sjekker blant annet at solcellene ikke skaper krøll med spenningskvaliteten på strømnettet. Du må derfor melde fra om solcelleanlegget, selv om du ikke skal selge overskuddsstrøm.

Bli plusskunde for å selge strøm og få andre goder

Vi har allerede nevnt at du må bli plusskunde for å selge strøm fra solceller – men visste du at du kan få andre fordeler også? Du slipper nemlig å betale nettleie for strømforbruk som dekkes av solenergien du produserer selv. Plusskunder trenger heller ikke å betale fastledd for innmating. 

Det vil si at du ikke trenger å betale en avgift (fastledd) for overskuddsstrøm som du “mater inn” og selger på strømnettet. Kraftselskaper må derimot betale fastledd for innmating. Du må være obs på at du bare kan mate inn opptil 100 kW. Hvis innmatingen på noe som helst tidspunkt overstiger 100 kW, så må du betale fastledd og blir ikke regnet som plusskunde lenger.

Du må gjøre følgende for å bli plusskunde:

  • Få tillatelse fra nettleverandør
  • Montere solceller og koble anlegget til AMS-måleren
  • Inngå plusskundeavtale med strømselskapet ditt
  • Nå kan du begynne å selge overskuddsstrøm

Velg et strømselskap med plusskundeavtale

Det er langt fra alle strømselskaper som tilbyr plusskundeavtaler. Strømprisene og avtalevilkårene kan også være svært forskjellige på tvers av ulike selskaper. Vi anbefaler derfor at du sammenligner ulike plusskundeavtaler nøye for å finne den strømavtalen som passer best for deg.

Selv om du allerede har et strømselskap som tilbyr plusskundeavtale, kan det lønne seg å sjekke om du kan få en bedre strømavtale et annet sted. Hvis du uansett skal montere solceller for å produsere strøm til eget bruk og for å selge overskuddsstrøm – hvorfor ikke se om du kan spare ytterligere penger når du først er i gang?

Husk at solcellene produserer mindre strøm om vinteren, og du må kjøpe strøm fra strømselskapet i perioder. Derfor er det smart å sjekke at du har en så god avtale som mulig med konkurransedyktige strømpriser. Du bør blant annet sjekke påslag på spotprisen for strømmen du kjøper, samt hvor mye du skal betale i månedsavgift. Undersøk også om det finnes påslag på strømmen du selger. 

Det er imidlertid vanlig at strømselskapene betaler deg i form av avslag på strømregningen. Du får altså ikke utbetalt kontanter når du selger strøm fra solceller som plusskunde.

Lønner det seg å selge overskuddsstrøm?

Mange lurer på om det lønner seg å selge overskuddsstrøm. Vel, det spørs hvordan du ser på det! Hvis den eneste grunnen til at du kjøper et solcelleanlegg er at du vil tjene penger på å selge strøm fra solceller som plusskunde, så er svaret nei. Det vil ikke lønne seg. Du mottar som sagt betalingen som avslag på strømregningen, ikke kontanter.

Avslag på strømregningen er likevel en stor fordel i perioder med høye strømpriser. Men du får altså ikke masse penger utbetalt på bankkonto ved å selge egenprodusert strøm som privatperson. Kjøper du derimot solcelleanlegg fordi du hovedsakelig ønsker å bruke strømmen du produserer selv, så kan det derimot lønne seg med solceller.

De aller fleste solcelleanlegg er tjent inn igjen etter ca. 15 år, takket være reduserte energiutgifter. Levetiden på solcellepaneler er opptil 20-30 år, så du har mange år med “gratis” solkraft å se frem til. Denne nedbetalingsperioden blir enda kortere, dersom du i tillegg får innvilget et grønt boliglån. Grønne boliglån gis til energieffektive boliger. Du får lavere renter, sammenlignet med vanlige boliglån.

LØNNER SEG: Salg av overskuddsstrøm lønner seg i det lengre løp, og kan være god hjelp for en trang familieøkonomi.

Inntjeningstid på solcelleanlegg

Hvor lang tid det tar å tjene inn igjen solcellepanelene, avhenger selvsagt også av hvor mye du betalte for dem. Vi anbefaler at du sammenligner priser og tilbud nøye på tvers av solcelleleverandører. Det gir deg en god oversikt over gjeldende priser på markedet, samtidig som du unngår å betale for mye.

Du bør likevel ikke fokusere på pris alene når du skal kjøpe solcelleanlegg. Husk at kvaliteten og ytelsen på anlegget har mye å si for hvor mye strøm du produserer. Hvis du kjøper solceller av dårlig kvalitet, kan det gå utover både produksjon og lønnsomhet. Det blir ikke særlig med overskuddsstrøm som du kan selge, dersom anlegget ikke klarer å produsere nok solenergi.

Vi anbefaler at du undersøker leverandørens omdømme, samt sjekker referanser fra tidligere kunder. Montøren må også ha de rette sertifiseringene for å installere solcellene på en forsvarlig måte. I tillegg er det smart å sjekke hvilke garantier leverandørene kan tilby deg. De aller fleste solcelleleverandører selger solcellepaneler med produksjonsgaranti. Det vil si at solcellepanelene skal produsere over en viss effekt i et gitt antall år. 

For eksempel, det finnes solcellepaneler med produksjonsgaranti som tilsier at de skal kunne levere minimum 80 % effekt i minst 25 år. Levetiden kan likevel være mye lengre enn garantiperioden. Mange solcellepaneler varer i over 30 år, og det finnes solcelletakstein med levetid på 50 år

Med andre ord, du som er plusskunde kan selge strøm fra solceller i mange tiår fremover når du investerer i et solcelleanlegg av høy kvalitet.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Alternativer til å selge overskuddsstrøm

Et alternativ til å selge overskuddsstrøm er å kjøpe et solcellebatteri. Det finnes flere typer batterier, og du må passe på at du velger et som kan brukes til solcelleanlegg som er tilknyttet strømnettet. Det aller smarteste er å kontakte solcelleleverandøren din for å få hjelp og tips til hvilket batteri du bør kjøpe.

Det finnes også batterier der du kan lagre både overskuddsstrøm fra solceller og strøm fra strømnettet. I praksis betyr det at du kan kjøpe strøm fra strømselskapet på tidspunkter med lave strømpriser. Denne strømmen kan du bruke på tidspunkter med høye spotpriser, dersom det ikke er tilstrekkelig med strømmen fra solcellene.

Hvor mye strøm du kan lagre, avhenger av størrelsen på batteriet. De største batteriene koster som regel mer enn de minste. Du bør vurdere eget forbruk nøye før du bestemmer deg for hvor stort det bør være. Dermed vil det også være begrenset hvor mye solenergi du kan spare over tid. Du som er plusskunde vil derfor kunne gjøre begge deler – altså både lagre og selge strøm fra solceller.

Konklusjon: Slik kan du selge strøm fra solceller

Det er ingen tvil om at solcellepaneler kan hjelpe deg med å spare penger. Ikke bare kan du produsere egen strøm fra solceller, men du kan også selge overskuddsstrøm tilbake til strømnettet som plusskunde. Strømselskapet betaler deg ved å gi deg avslag på strømregningen.

Kort oppsummert, så må du gjøre følgende for å selge strøm fra solceller:

  • Kjøpe og montere solcelleanlegg
  • Koble anlegget til en AMS-måler
  • Finne et strømselskap som tilbyr plusskundeavtale

Det er riktignok ikke salg av overskuddsstrøm alene som gjør at det lønner seg med solceller. Du kan heller anse det som en ekstra fordel. Den største fortjenesten er reduserte strømregninger – og kanskje også reduserte renter, hvis du får innvilget et grønt boliglån? Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til med solcellene dine!