Bilde

Montering av solcellepanel

Sist oppdatert: 9. oktober 2023

Montering av solcellepanel – når kan man gjøre det selv? Hvordan få best pris på installasjon av solceller? Hva kan du klargjøre selv og hva er viktig å tenke på før du monterer et solcelleanlegg? Her er alt du må vite om solceller og montering.

Kan man montere solcellepaneler selv?

Du kan ikke montere solcellepanel selv, unntatt i visse tilfeller. Vi oppfordrer på det sterkeste å bruke fagfolk til større solcelleanlegg til boliger og hytter som er tilkoblet strømnettet. Dette sikrer at anlegget blir korrekt installert, uten brann- og helsefare. Du kan dessuten føle deg trygg på at solcellene fungerer optimalt.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Du kan montere solceller selv hvis alle av de følgende kriteriene er innfridd:

  • Det er et frittstående solcelleanlegg
  • Du er ikke tilkoblet strømnettet
  • Solcelleanlegget er under 50V og 200VA
  • Du ønsker ikke å søke om Enova-tilskudd

I praksis betyr dette at du kan kjøpe små utstyrspakker med solceller som du kan montere selv. Disse pakkene passer blant annet til bobil, båt, campingvogn eller en liten hytte som ikke er tilkoblet strømnettet. Enova krever at solceller monteres av en profesjonell for at du skal få støtte av dem. Du kan derfor ikke søke om tilskudd – men disse gjør-det-selv pakkene er såpass rimelige at du ikke vil ha samme behov for støtte.

Hvordan montere solceller steg-for-steg

Selv om du må ha profesjonell hjelp til montering, så har vi laget en liten oversikt over prosessen for dem som er nysgjerrige. Noen av disse stegene skal du gjøre selv, andre må du overlate til installatøren. I tillegg må du informere nettleverandør og strømselskap om at du skal montere solceller på taket, samt sikre at overspenningsvernet er tilstrekkelig.

1. Finn ut om det kan være aktuelt å installere solcellepaneler på din bolig

Du bør undersøke om du har lov av kommunen å montere solcellepaneler på boligen din. Enkelte steder er det søknadspliktig eller bare ikke tillatt grunnet lokale reguleringsplaner. Deretter må du undersøke om taket er i god nok stand og at lokale solforhold ligger til rette for optimalt drift. Dette kan solcelleforhandleren din hjelpe deg med.

2. Velg forhandler og installatør

Første steg for å montere solcellepanel er å velge en forhandler og installatør. Forhandleren vil hjelpe deg med å velge rett solcelleanlegg til boligen din. De fleste forhandlere samarbeider med sertifiserte installatører. Vi anbefaler å velge en forhandler og installatør som samarbeider for å unngå kommunikasjonsproblemer og eventuelle tvister dem imellom.

3. Installatøren fester solcellepanelene til taket ditt

Installatøren begynner med å koble egnede fester til taket ditt, basert på takmateriale og helning. Deretter kobles solcellepanelene til disse festene på en forsvarlig måte. Solcellene skal være godt festet for å tåle både sterk vind og tung snø.

4. Solcellepanelene kobles til inverter

Inverteren sørger for at du kan bruke solkraften fra panelene dine i stikkontaktene i boligen din. Installatøren velger et egnet sted for inverteren før vedkommende trekker kabler fra panelene. Disse strømkablene kobles deretter til inverteren.

Få profesjonell hjelp til montering av solcellepanel

Du bør som sagt få profesjonell hjelp til montering av solcellepanel til helårsboliger og fritidsboliger som er tilkoblet strømnettet, samt til større frittstående solcelleanlegg. De aller fleste solcelleforhandlerne tilbyr pakkepriser med alt av utstyr og montering inkludert i prisen.

Vi anbefaler at du sammenligner priser på tvers av forhandlere for å finne det beste tilbudet. Du bør helst innhente minst tre forskjellige pristilbud for å få et godt sammenligningsgrunnlag. Deretter anbefaler vi å studere tilbudene nøye og dobbeltsjekke at alle har inkludert de samme kostnadene.

I tillegg til å sammenligne pris på montering av solcellepanel, så bør du også sammenligne kvaliteten på arbeidet. Dette gjør du ved å sjekke kundereferanser, undersøke forhandlerens omdømme og se etter kundeomtaler på nett.

Solcellepaneler kan vare i 30-40 år ved korrekt installasjon og bruk. Be gjerne om gratis befaring for å få bli kjent med leverandørene. Befaring er uansett nødvendig for at leverandøren skal kunne vurdere om forholdene ligger til rette for solcellepaneler til nettopp din bolig.

Slik monterer man et solcelleanlegg

Selv om du ikke kan montere solcellepanelene selv, så er det lurt å sette seg inn i prosessen likevel. Det er for eksempel spesielt viktig å velge rett plassering når solcellepanelene skal monteres. I tillegg må panelene ha rett vinkel for å fange opp mest mulig sollys.

Forhandleren vil som sagt komme på befaring for å vurdere solforhold og plassering før du kjøper solcelleanlegg. På den måten vil de kunne vurdere hvor solcellepanelene bør plasseres, hvor mange du trenger og hvilken ytelse som passer best for ditt behov.

De vil også kunne vurdere om du skal ta noen grep på eiendommen før solcellene monteres for å forbedre solforholdene. Kanskje det er noen trær som bør hogges ned? Eller kanskje hustaket bør bedres før du kan montere solcellepanelene på det? Dette er viktige vurderinger du ikke nødvendigvis kan ta selv.

Når plassering og antall solcellepaneler er avklart og kjøpsavtalen er inngått, så begynner monteringen av solcelleanlegget. Etter at alt er ferdig montert, så må det sjekkes om anlegget fungerer som det skal. Du må også sørge for at anlegget ditt kobles opp mot strømnettet, eller du må velge batteri i rett størrelse for å bruke solcellene utenfor strømnettet.

Profesjonell montering er vel verdt pengene, så lenge du velger en seriøs og pålitelig forhandler.

Hvor på bygningen kan man montere solcellepaneler?

Mange tenker automatisk på tak når det er snakk om å montere solcellepanel. I de fleste tilfeller så vil taket være det beste valget. Noen ganger kan man likevel velge å montere solceller andre steder på bygningen eller eiendommen. For eksempel, du kan montere solcellepanel på husveggen eller på stativ som plasseres langs bakken.

Andre velger å montere solcellepanelene på garasjetaket eller taket på boden. Det viktigste er at du plasserer panelene på den mest gunstige plassen og i den rette vinkelen for at de skal fange opp mest mulig sollys. Selv om dette ofte er taket, så kan altså tenke kreativt og undersøke om andre steder på eiendommen er bedre egnet.

Du bør likevel bruke en sertifisert montør til installasjonen, så sant det ikke er litt lite og frittstående anlegg.

Slik forbereder du deg på montering

Det er viktig å sjekke om det er finnes noen kommunale reguleringer som forbyr solcellepaneler på taket, enten det er til boligen din eller hytta. For eksempel, det kan være vanskelig å montere solcellepaneler på torvtak eller på verneverdige bygninger.

Noen ganger kan du ikke montere solceller i det hele tatt ved slike forhold. Andre ganger må du bare ta ytterligere grep. For eksempel, det er nå mulig å montere helsveiset membran på torvtak som gjør at du kan montere solcellepaneler. Du må likevel søke tillatelse fra kommunen i forkant.

Det har vært flere tilfeller hvor huseiere måtte ta ned solcellepanelene etter montering. For eksempel, en boligeier i Stavanger fikk beskjed om å ta sine ned igjen, grunnet strenge retningslinjer for trehusbebyggelsen i området der han bodde. Sjekk derfor alltid med kommunen, dersom du er i tvil.

Det er i tillegg svært viktig å klargjøre hustaket før montering. Solcelleanlegget varer som sagt i 30-40 år, og da er det en fordel at taket ikke må byttes etter bare noen få år. Det blir både dyrt og tidkrevende for deg. Dersom hustaket er i dårlig stand, så kan du vurdere å montere solcelletakstein fremfor solcellepaneler.

Hvordan montere solcelletakstein

Det kan være flere grunner til hvorfor man vil montere solcelletakstein, fremfor solcellepaneler. Solcelletakstein ser ut som vanlig takstein og er derfor en estetisk løsning. Du forstyrrer ikke husets fasade i like stor grad, noe som er et stort pluss i nøye regulerte boligområder.

Selv om takstein med solceller generelt sett er dyrere å montere enn solcellepaneler, så kan det være en rimeligere løsning i enkelte tilfeller. Dersom du uansett må bytte takstein før du kan montere paneler, så kan det være billigere å bytte ut den gamle taksteinen med solcelletakstein.

Avhengig av utformingen på taket ditt, så kan det også noen ganger være lettere og mer effektivt å legge ned solcelletakstein enn solcellepaneler. Solcellepaneler kan være ganske store og plasskrevende, mens solcelletaksteinen kan dekke hele taket ditt.

Solcellepanel er som regel mer effektivt enn solcelletakstein. Det skjer imidlertid store fremskritt innen solceller. Du kan nå få premium solcelletakstein med samme ytelse som standard solcellepaneler. Spør gjerne forhandleren om hva som er best å montere på nettopp ditt tak.

Selg overskuddsstrømmen du ikke bruker

Du må kontakte nettleverandøren din for å undersøke om du kan selge overskuddsstrøm. Dette er en gunstig ordning der du kan selge den strømmen du ikke bruker, samt kjøpe strøm når du ikke produserer nok selv. Selve betalingen skjer som regel i form av reduserte strømregninger og ikke pengeutbetalinger. Denne ordningen kan likevel være en kjærkommen bonus i perioder med høye strømpriser.

Få Enova-støtte til montering av solcelleanlegg

Du kan få støtte fra Enova for å montere solceller, både til helårsboliger og fritidsboliger. Støtten gjør det rimeligere for privatpersoner å kjøpe solcelleanlegg. Du kan få opptil 47 500 kr i skrivende stund. 

Det er imidlertid noen kriterier som må innfris for at du skal få utbetalt denne støtten:

  • Solcelleanlegget må være profesjonelt montert
  • Solcellene må være kjøpt og montert i løpet av de siste 20 månedene
  • Du må bruke et registrert, norsk firma til installeringen
  • Du må vente med å søke til solcelleanlegget er betalt og ferdig montert
  • All relevant dokumentasjon må legges ved, for eksempel fakturaer

Enova-støtten øker om du også monterer følgende:

Vi ønsker å påpeke at Enova-tiltak avvikles etter hvert som tiltakene er godt etablert på markedet, og du bør derfor undersøke direkte hos Enova før du gjør noe. For eksempel, du kunne søke om støtte til luft-varmepumper før. Det kan du ikke nå lengre. Vent derfor ikke for lenge med å montere solceller, hvis du vil ha støtten.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: montering av solcellepanel

Kort oppsummert, så er montering av solcellepanel en relativt enkel prosess da du uansett må ha hjelp av fagfolk. Det er kun ved enkelte tilfeller at du kan montere mindre, frittstående solcelleanlegg selv. Solceller på taket krever likevel litt forberedelser fra din side.

Du bør blant annet:

  • Sjekke om det finnes kommunale reguleringer som forbyr solcellepaneler
  • Klargjøre hustaket før montering
  • Vurdere å montere solcelletakstein fremfor solcellepaneler, avhengig av utformingen på taket ditt
  • Finne en pålitelig solcelleforhandler og installatør med gode priser og minst like gode kundereferanser
  • Be solcelleforhandler sjekke om solforholdene der du bor er gode nok til at du kan montere et solcelleanlegg
  • Informere nettleverandør og strømselskap
  • Sikre at overspenningsvernet er godt nok
  • Søke om Enova-støtte når solcelleanlegget er betalt og installert

Montering av solcelleanlegg er noe du absolutt bør overlate til fagfolk – men om du tar deg tid til god planlegging og research, så kan du få et prisgunstig solcelleanlegg som gir deg billigere strømregninger. Lykke til!

Få svar på vanlige spørsmål om montering av solcellepanel

Meldingsboble
Hvor lang tid tar det å montere solcellepanel?

Det kommer helt an på hvilken type anlegg du kjøper, hvor stort tak du har og antall paneler. Vanligvis tar det ikke mer enn 1-2 dager å montere solceller. Du trenger ikke å være hjemme mens arbeidet pågår, så lenge installatørene har tilgang til sikringsskapet ditt.

Meldingsboble
Hva koster det å montere solcellepanel?

Prisen for montering av solcellepaneler varierer en del, avhengig av størrelsen på taket ditt, hvor store panelene er og hvor mange paneler du trenger. Vi anbefaler å undersøke om du kan få pakkepris som inkluderer både solcellepanelene og monteringen, slik at du ikke må kjøpe dette separat fra ulike firmaer.

Meldingsboble
Hva annet påvirker prisen på solcelleanlegget?

I tillegg til selve solcelleanlegget, så vil prisen på montering avhenge av en rekke faktorer. For eksempel, trenger installatøren stillas under montering? Hvor bratt er taket? Hvor lett er det å montere festemidler i taktekkingen? Jo lengre tid monteringen tar, desto dyrere kan det bli.

Meldingsboble
Må jeg være tilkoblet strømnettet for å kunne montere solcelleanlegg?

Nei, du kan bruke batteri istedenfor. I så fall lagres all strømmen fra solcellepanelene i batteriet for fremtidig bruk. Denne løsningen passer blant annet bra til fritidsboliger og hytter uten strøm. Det er en enkel og rimelig måte å øke komforten, uten å koble deg til strømnettet.