Bilde

Solfanger: Alt du trenger å vite

Sist oppdatert: 20. juni 2023

Hva er en solfanger for noe, sånn egentlig? Stadig flere får øynene opp for solenergi. Mange monterer solcellepaneler på taket, men visste du at et solfangeranlegg kan også være et godt alternativ for deg som har vannbåren varme?

Her ser vi nærmere på hva en solfanger er, fordeler og ulemper med solfangeranlegg og hvordan du sikrer deg den beste prisen.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Hva er egentlig en solfanger for noe?

En solfanger er et anlegg som utnytter solens energi til å varme opp vannet i et vannbårent system. Det vil si at varmt vann sirkuleres rundt i boligen via rør for å varme opp rommene. Du kan bruke vannbåren varme med gulvvarme, viftekonvektorer og radiatorer. Et vannbårent system kan dessuten varme opp tappevann, slik at du kan spare penger på både oppvarming og varmtvann.

Et solfangeranlegg består av følgende komponenter:

 • Solfanger
 • Rør
 • Akkumulatortank
 • Styringssystem

Du kan plassere solfangeren på taket, veggene eller på bakken, akkurat som solcellepaneler. Du kan produsere ca. 300–500 kWh/ år varme per kvadratmeter med solfanger. Dermed kan du spare betydelig med penger ved å utnytte solkraft til å varme opp vannet i det vannbårne systemet.

Slik fungerer en solfanger

Solfangeren fanger opp strålingsenergi som deretter omdannes til varme. Denne varmen blir overført til vannet i det vannbårne systemet ditt. Det varme vannet sirkuleres i rørsystemet til varmekildene dine eller til varmtvannsberederen. Du kan kombinere solfanger med andre oppvarmingskilder til vannbårne systemer, for eksempel luft-til-vann varmepumper.

Et solfangeranlegg er likevel forskjellig fra tradisjonelle solcellepaneler, da solceller produserer energi som kan brukes direkte fra stikkontakten i boligen din. Solfanger er et godt valg for deg som har vannbåren varme i boligen din, mens solceller kan være mer fornuftig for deg som ikke har det. Det bør likevel sies at du kan kombinere både solfanger og solceller, dersom du ønsker det.

Anlegget passer for deg som:

 • Allerede har eller vil montere et vannbårent system
 • Ønsker å bruke fornybar energi
 • Vil bytte varmtvannstank
 • Skal skifte kledning og tak eller bygge nytt

Fordeler med et solfangeranlegg

Det er mange fordeler med solfanger for deg som har vannbåren varme i boligen din. Du sparer penger ved å kutte strømforbruket ditt, noe som er bra for både deg og miljøet. I tillegg skal et solfangeranlegg ha høyere virkningsgrad enn solceller. Hvor effektivt anlegget er, vil avhenge av hvor mange kvadratmeter du har plass til.

Ifølge Enova, så kan man spare følgende ved å bruke solfanger kun til å varme opp varmtvann:

 • Beboere i Oslo kan spare 2570 kr per år
 • Beboere i Bergen kan spare 2290 kr per år
 • Beboere i Tromsø kan spare 2040 per år

Dersom du varmer opp både vann og rom med solfanger, så kan du spare følgende:

 • Beboere i Oslo kan spare 7800 kr per år
 • Beboere i Bergen kan spare 6500 kr per år
 • Beboere i Tromsø kan spare 5600 per år

Det er en omtrent vedlikeholdsfri løsning som du ikke trenger å tenke noe særlig på i hverdagen etter at den først er installert. Det er altså mange fordeler med solfanger.

Det kan være mulig å dekke ca. 50 % av energiforbruket på varmtvann og 30 % av det totale strømforbruket ved å montere et solfangeranlegg.

Mulige ulemper

Ulempen med solfangeranlegg er at solkraften ikke er nok til å varme opp rom og tappevann på egenhånd. Du må montere en ytterligere oppvarmingskilde til det vannbårne systemet, for eksempel varmepumpe, biokjel eller fjernvarme. Solfangeranlegg kan likevel hjelpe deg med å redusere strømforbruket ditt og være ganske lønnsomt.

En annen potensiell ulempe er at du er nødt til å ha vannbåren varme for å kunne dra nytte av et solfangeranlegg. Dersom du ikke allerede har et vannbårent system på plass, så kan dette bli et dyrt og omfattende prosjekt. I så fall kan det være mer gunstig å heller montere solceller på taket for å produsere din egen, miljøvennlige strøm som du kan bruke med elektriske oppvarmingskilder.

Solkraft i Norge – fungerer det?

Det er mange som lurer på om solfangere fungerer her i Norge med tanke på kulde, mye nedbør og mørketiden. Svaret er ja – solfangeranlegg fungerer faktisk veldig godt her til lands. Anlegget tåler dessuten snø og is, og du slipper derfor å bekymre deg for at solfangeren skal bli ødelagt om vinteren.

Som vi allerede har nevnt, så må du ha en ekstra oppvarmingskilde i tillegg til et solfangeranlegg. Ifølge Strømnet.no så bruker de fleste private husholdninger mest strøm på oppvarming av bolig og varmtvann om vinteren – og akkurat da vil solfangeren ha lavere ytelse på grunn av mørketiden.

Den vil likevel fungere de fleste steder i Norge og dermed være til god nytte. Strømprisene skyter nemlig ofte til værs på vinterhalvåret. Solfangeren kan derfor hjelpe deg med å spare penger på oppvarming om vinteren også, selv om den ikke fungerer like godt som om sommeren. Nøyaktig hvor mye den produserer og hva du kan spare vil avhenge av lokale forhold, så ta kontakt med en forhandler for å få hjelp med å regne dette ut.

Søk om Enova-tilskudd til solfanger

Enova gir opptil 10 000 kr i støtte for deg som har kjøpt og montert et solfangeranlegg i løpet av de siste 20 månedene. Anlegget må være montert av et norsk registrert firma, og du må kunne dokumentere kostnadene. Alle privatpersoner kan søke om støtte til egen bolig og fritidsbolig, inkludert deg som skal bygge nytt.

Slik søker du om Enova-tilskudd til solfangeranlegg:

 • Kjøp og monter solfanger
 • Bruk et registrert firma
 • Ta vare på fakturaer
 • Send inn søknad på Enova sine nettsider

Du kan øke Enova-støtten ytterligere om du kombinerer solfanger med andre energitiltak som kvalifiserer for støtte. For eksempel, du kan montere en væske-til-vann varmepumpe til det vannbårne systemet ditt eller oppgradere til en smart varmtvannstank. Du kan også få støtte til et vannbårent system.

Det er også mulig å få opptil 5000 kr mot en akkumulatortank. Akkumulatortank fungerer godt med vannbåren varme og solfanger. En akkumulatortank er et slags varmemagasin, der du kan lagre varmt vann med lite varmetap over lang tid. Tanken er på mange måter som et energilager, slik at du kan spare penger på strømregningen.

Pris på solfanger

Det koster ca. 60 000 kr og opp for et solfangeranlegg som dekker oppvarming av både rom og varmtvann. Dersom du kun vil ha varmtvann, så kan du få et anlegg for ca. 30 000 kr og opp. Det er vanskelig å gi en generell pris, da kostnadene for å montere en solfanger kan avhenge av en rekke kriterier.

Følgende faktorer påvirker prisen på solfanger:

 • Valg av leverandør
 • Størrelse
 • Drift
 • Integrasjon med vannbårent system

Prisen vil også avhenge av hvor robust og effektivt solfangeranlegget er. For eksempel, forskjellige anlegg tåler ulik grad av vær og vind. Effektiviteten vil også variere, avhengig av leverandør. Du bør derfor undersøke forskjellige alternativer hos flere leverandører for å kunne finne det beste solfangeranlegget for deg til den rette prisen.

Gode tilbud på solfangeranlegg

Vi anbefaler at du kontakter tre forskjellige leverandører for å få en god pris på solfanger. Be om uforpliktende tilbud fra dem. Pass på at de inkluderer de samme kostnadene i tilbudet, slik at du får et godt sammenligningsgrunnlag. Ofte er det nødvendig med befaring for at de skal kunne vurdere hvor stort anlegg du bør ha.

Det er likevel viktig å ikke bare fokusere på pris når du skal investere i solenergi. Et godt omdømme, gode produkter, tjenester av høy kvalitet og rettferdige vilkår er like viktig som pris. Husk at solfangeranlegget skal vare i mange år, så du må være sikker på at du kan stole på leverandøren.

Sjekk derfor følgende før du bestemmer deg:

 • Vilkår og betingelser
 • Garantier
 • Referanser
 • Nødvendige tillatelser og godkjenninger
 • Faglig kompetanse
 • Pris for vedlikehold og service

Du kan enten kontakte leverandørene direkte eller bruke en anbudstjeneste for å få et godt tilbud. Fordelen med å bruke anbudstjenester er at du sparer tid og penger ved å la forhandlere konkurrere om å få deg som kunde. Tilbudene er gratis og uforpliktende, og du mottar kun tilbud fra seriøse og relevante firmaer. Du velger selv hvem du vil svare eller ikke svare. Slike tjenester gjør det enklere å finne den rette leverandøren for deg, samtidig som du sparer tid og penger.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: Hva er en solfanger?

Du har nå fått mye god informasjon om solfanger. Kort oppsummert, solfanger bruker stråling fra sola for å varme opp vann og/eller rom i boligen via et vannbårent system. Enova tilbyr for øyeblikket støtte til deg som vil montere et solfangeranlegg i hjemmet ditt. Løsningen er miljøvennlig og kan spare deg penger i form av reduserte strømregninger.

Prisen avhenger av hvilket solfangeranlegg du velger og hvem som skal installere det. Pass på at du kun samarbeider med seriøse leverandører og sammenligner flere tilbud, slik at du får det beste anlegget til den rette prisen. Leverandørene vil også kunne hjelpe deg med å velge anlegg, basert på boligen din og lokale forhold.

Uansett hvilket solfangeranlegg du velger, så er dette en investering som for de aller fleste vil lønne seg i lengden. Lykke til! 

Få svar på ofte stilte spørsmål om solfangere

Meldingsboble
Er det lov å installere solfanger i Norge?

Ja, i Norge er det tillatt å montere solfangeranlegg. Du bør imidlertid undersøke om det finnes noen lokale restriksjoner hos kommunen din, samt sjekke om det finnes lokale planer og reguleringer som gjør at du må søke om tillatelse først.

Meldingsboble
Kan alle få støtte fra Enova?

Alle private husholdninger kan søke om støtte til solfanger fra Enova, men det finnes noen enkle krav som du må imøtekomme. For eksempel, du må kunne dokumentere utgiftene dine og bruke et registrert firma til installasjonen. Det er viktig at du leser deg godt opp på gjeldende krav før du søker, slik at du er sikker på at du kvalifiserer.

Meldingsboble
Er det komplisert å vedlikeholde solfangeranlegget?

Nei, de fleste solfangeranlegg er veldig enkle å vedlikeholde. Vi anbefaler at du inspiserer anlegget jevnlig og følger produsentens instruksjoner for vedlikehold. Det er også lurt å spørre leverandøren hvor ofte anlegget ditt trenger service.

Meldingsboble
Hvor lang tid tar det å installere solfanger?

Dette avhenger av hvilket anlegg du velger og størrelsen på boligen din, men de fleste installasjoner tar et par dager. Noen ganger kan det ta lenger tid, særlig om du må utføre reparasjoner på taket før monteringen kan finne sted.

Meldingsboble
Hva er garantitiden for solfangeranlegg?

Dette varierer fra produsent til produsent. Det beste er å kontakte leverandøren og be om informasjon. Du bør også undersøke om forhandleren har garantier som dekker reparasjoner eller utskifting av deler.

Meldingsboble
Hvor effektive er solfangere?

Solfangeranlegg er svært effektive og kan spare deg for mye penger, avhengig av hvor mye solenergi som fanges opp. Nøyaktig hvor effektive de er kan variere, og vi anbefaler å be om hjelp fra en leverandør til å beregne hvor mye du kan spare.