Takstein med solceller – hva er fordelene og ulempene? Hva bør man velge av solcellepanel vs. solcelletakstein? Mange av fordelene med solcelletakstein er de samme som for solceller generelt: Du produserer din egen, miljøvennlige solkraft. Det er bra for både budsjettet ditt og planeten vår. Ulempene kan derimot være litt forskjellig mellom panel og takstein.
Vi tar en nærmere titt på fordeler og ulemper med solcelletakstein, slik at du kan vurdere om dette er noe for deg eller ikke.
Vi hjelper deg å finne rett leverandør
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
En av de største fordelene ved å velge takstein med solceller er estetikken. Solcelletakstein ser ut som helt vanlig takstein, noe som er et stort pluss for deg som ikke vil ha store paneler på taket. Dessuten kan det være ganske strenge krav til hvordan fasaden skal se ut i enkelte boligområder. I så fall kan det hende at du ikke får montert solcellepaneler.
I slike tilfeller kan takstein være et alternativ – men hvis det er snakk om et vernet bygg, så må du søke uansett. Du må også søke når du skal montere et solcelleanlegg på nybygg. Vi anbefaler at du tar kontakt med kommunen din på forhånd for å undersøke gjeldende reguleringer. Selv om det generelt sett er lov å montere solcelletakstein uten å søke her til lands, så kan det finnes kommunale regler som du må forholde deg til.
Takstein med solceller ligner ganske mye på skifer, men de er vanligvis litt større. Størrelsen er derimot en fordel, ettersom det går fortere å legge dem. De er like robuste som mange andre typer taksteiner – hagl, snø og vind er ikke noe problem. Du kan også gå på dem, dersom du må opp på taket. Det er veldig lite gjenskinn, nettopp fordi taksteinene er laget for å “fange opp” sollyset.
Takstein og paneler fungerer likevel på samme måte. Akkurat som paneler, så produserer taksteinene strøm som du kan bruke direkte fra stikkontakten din. Du kan kjøpe strøm fra strømselskapet ditt i perioder med lav strømproduksjon og selge overskuddsstrøm i perioder der du produserer mer enn du bruker. Praktisk, ikke sant?
Solcellepanel er mer effektivt
En ulempe med solcelletakstein er at solcellepaneler er mer effektive, særlig om du kjøper premium-paneler. Solcellepaneler kan altså produsere mer elektrisitet per kvadratmeter enn det solcelletakstein gjør. Det betyr ikke nødvendigvis at paneler vil produsere strøm enn takstein i alle tilfeller. Det er viktig å vurdere lokale solforhold og spesifikke forhold ved taket ditt for å vurdere hva som er mest effektive løsning for nettopp din bolig.
Utnytt arealet på taket
Solcelletakstein har en annen stor fordel over paneler: Du får utnyttet omtrent hele takarealet, ettersom de legges over hele taket. Solcellepanel krever godt med plass, noe som kan være utfordrende i enkelte tilfeller. Du får kanskje ikke utnyttet takarealet ditt godt nok om du velger solcellepanel – og på den måten kan solcelletakstein faktisk være en mer effektiv løsning.
Det er mulig å legge ned inaktive solcelletakstein på skyggelagte deler av taket for å spare penger, for eksempel ved karnapper og tett inntil piper. Hvis du er usikker på om hva som er mest plasseffektivt av solcelletakstein og solcellepanel, så ta kontakt med en dyktig leverandør som kan hjelpe deg med å vurdere dette.
Takstein med solceller er supert for deg som vil ha nytt tak
En stor fordel med solcelletakstein er at de kan erstatte gamle tak. Solcellepaneler bør derimot legges på tak som er i god stand. Hvis ikke, så må du først reparere eller bytte taket før du monterer panelene. Det kan bli ganske kostbart å både kjøpe nytt tak og montere solcellepaneler. I så fall kan takstein med solceller være et rimelig og praktisk valg.
Takstein med solceller kan dessuten vare dobbelt så lenge som tradisjonelle taksteiner med en levetid på 50 år eller mer. Selv om solcelletakstein koster mer enn vanlige taksteiner, så varer de i minst 20-30 år lengre – samtidig som du produserer egen solkraft og sparer penger på strømregningen. Så lenge du har et langsiktig perspektiv, så er dette en lønnsom løsning.
Solcelletakstein kan koste mer enn solcellepanel
En ulempe med solcelletakstein vs. solcellepanel er at det koster mer. Prisen på takstein med solceller er ca. 3000-5000 kr per kvadratmeter, mens standard solcellepanel koster ca. 2500 kr og opp. Det bør likevel sies at premium solcellepanel kan koste like mye per kvadratmeter som solcelletakstein. Prisen på solcelletakstein kan også variere i henhold til merkevare og leverandør.
Det kan altså være store prisvariasjoner bare for takstein med solceller, i tillegg til at spesifikke forhold ved boligen din kan påvirke prisen. Det er derfor ikke nødvendigvis slik at solcellepanel blir billigere å montere – særlig ikke hvis du må oppgradere taket før du kan montere panelene. Vi anbefaler derfor at du undersøker alle alternativer for solcelleanlegg nøye før du bestemmer deg.
Fordel med solceller i Norge
Det er flere som lurer på om det er lønnsomt med solceller i Norge med tanke på kulden – men kulden kan faktisk være en fordel! Solceller blir nemlig mer effektive i kjøligere temperaturer. Dersom det blir veldig varmt, så vil effekten synke. Solinnstråling er mye viktigere, og det gjør at solcelleanlegg her til lands kan produsere like mye som europeiske storbyer som Berlin, London og Praha.
Sant nok, mørketiden legger en demper på kraftproduksjonen til nordmenn flest. Lange, lyse sommerdager kan derimot veie opp for det. Dessuten så produserer solcelletakstein fortsatt strøm, selv om det snør, regner eller er overskyet ute.
Få støtte fra Enova til solceller
Uansett om du velger solcellepanel eller takstein med solceller, så kan du søke om Enova-støtte til solcelleanlegg. Enova gir deg opptil 47 500 kr for å produsere din egen solkraft. Det finnes imidlertid enkelte krav som du må oppfylle for å kvalifisere for Enova-tilskuddet:
Solcelleanlegget må være montert av et norskt registrert firma
Solcellene må være kjøpt og montert i løpet av de siste 20 månedene
Du må kunne dokumentere alle kostnadene dine og sende dem inn til Enova
Du registrerer søknaden din inne på Enovas nettsider. I tillegg kan du kombinere solcelleanlegget med andre energitiltak for å øke støtten ytterligere. Du kan for eksempel kombinere solcelletakstein med smart strømstyring, solfanger og varmegjenvinning av gråvann.
Gjør et godt kjøp på solceller
Du bør innhente tilbud fra minst tre forskjellige leverandører og sammenligne dem nøye, både med tanke på pris og hvilke løsninger de tilbyr. De aller fleste ønsker selvsagt å gjøre et godt kjøp og få gode priser, men du bør ikke kun fokusere på kostnadene. Det er like viktig at du kjøper solceller av høy kvalitet fra en leverandør som du kan stole på.
Du bør derfor gjøre grundige undersøkelser for å være sikker på at leverandøren er seriøs:
Sjekk referanser og kundeomtaler
Pass på at firmaet har alle nødvendige sertifiseringer
Velg en leverandør som har god kunnskap og erfaring
Undersøk garantier og serviceavtaler
Du kan enten innhente tilbud selv eller bruke en anbudstjeneste. Fordelen med å bruke anbudstjeneste til å innhente tilbud på solcelletakstein er at du kan spare både tid og penger. Du sender inn opplysningene dine én gang for å få gratis og uforpliktende tilbud fra aktuelle leverandører.
Vi hjelper deg å finne rett leverandør
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Kort oppsummert: Fordeler og ulemper med solcelletakstein
Du har fått mye informasjon om fordeler og ulemper med solcelletakstein i denne artikkelen. Vi har også sammenlignet takstein med solcellepaneler. Helt til sist, så ønsker vi å oppsummere de viktigste punktene. Det vil hjelpe deg med å vurdere hva som er beste løsning for deg.
Fordeler med solcelletakstein:
Kan legges over hele taket
Ser ut som vanlig takstein
Prisgunstig for deg som må bytte tak
Ulemper med solcelletakstein:
Mindre effektive enn premium solcellepanel
Koster mer enn standard solcellepanel
Dyrt for deg som ikke må bytte tak uansett
Det er viktig å presisere at spesifikke forhold ved taket ditt og lokale solforhold kan påvirke hva som er best av takstein og paneler. De aller fleste boliger i Norge vil kunne dra nytte av solceller, men ikke alle. Det er derfor viktig at du kontakter en leverandør som kan vurdere om et solcelleanlegg er en gunstig løsning eller ikke for nettopp din bolig.
Vi håper at denne artikkelen har vært nyttig for deg. Lykke til!
Få svar på ofte stilte spørsmål om solcelletakstein
Hvor mye koster det å legge solcelletakstein?
Prisen varierer avhengig av størrelsen på taket. En gjennomsnittlig pris for solcelletakstein er 3000-5000 kroner per m². Taksteinene koster mer enn både solcellepaneler og vanlige takstein – men med en levetid på over 50 år, så vil du kunne tjene inn igjen investeringen din. Deretter får du “gratis” solkraft, uten å måtte tenke på å bytte tak i nærmeste fremtid.
Hvor mye strøm kan takstein med solceller produsere?
Det avhenger av flere forhold som solstrålingen i området ditt, størrelsen på taket og hvor skyggelagt taket ditt er. Generelt sett, så vil standard taksteiner kunne produsere rundt 164 watt per m². Du må imidlertid ta kontakt med en solcelleforhandler for å få mer nøyaktige beregninger, basert på hvilke taksteiner du vil ha, taket ditt og lokale solforhold.
Lønner det seg med solcelletakstein?
Ja, det vil lønne seg med solceller generelt for de aller fleste boliger i Norge. Hvorvidt det vil lønne seg med takstein vs. paneler er litt verre å svare på. Det spørs nemlig på taket ditt! Det bør også sies at mange ikke ønsker å ha store paneler på taket. De velger heller takstein på grunn av estetikken, selv om solcellepaneler kanskje hadde vært mer lønnsomt for dem.
Hvor lenge varer takstein med solceller?
Solcelletakstein kan ha en levetid på 50 år eller mer – og det er ganske imponerende for et tak! Solcellepaneler varer derimot i minst 30 år. Du bør vurdere takets tilstand og hvor lenge det er før taket må byttes for å finne ut av hvilken løsning du bør velge. Det er kjedelig å bruke mye penger på paneler, bare for å bytte tak om noen få år.
Hvilken solcelletakstein anbefales?
Vi kan ikke gi konkrete produktanbefalinger, ettersom du må ta hensyn til spesifikke forhold ved taket ditt for å kunne velge de rette taksteinene. Vi anbefaler derfor at du innhenter tilbud fra ulike leverandører og spør dem om hva du bør velge. Sammenlign svarene deres for å se hva som er de beste produktene.
Kan jeg legge takstein med solcelle selv?
Nei, vi anbefaler på det sterkeste at du får hjelp av profesjonelle. Ikke bare er det snakk om elektrisk arbeid, men taket ditt skal også være tett. Taksteinene krever derimot veldig lite vedlikehold når de først har kommet på plass. Du trenger derfor ikke å måtte bruke mye tid og penger på dem etter at installasjonen er ferdig.
Få tilbud på solcellepanel
Fyll ut vårt enkle skjema for å motta inntil 3 tilbud