Solcellepanel på hytta – hva bør du vite før du kjøper og hvordan kan du få best pris? Her i denne guiden skal vi se nærmere på hva du bør vite om solceller til fritidsbolig og hvordan du kan få mest mulig ut av dem.
Hvorfor det er lurt med solcellepanel på hytta
Stadig flere får øynene opp for solcellepanel på hytta, enten for å få reduserte strømregninger eller for å slippe å koble seg til strømnettet. Det er fordeler og ulemper med solceller, og det er viktig å vite hva som passer best for dine behov.
Vi hjelper deg å finne rett leverandør
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Fordelene med solcellepanel til fritidsbolig er mange. Det er miljøvennlig, billigere enn strøm fra nettet og du kan enkelt øke komforten til hytter uten strøm. Solcelleanlegg er selvrensende og krever lite vedlikehold. Mindre solcelleanlegg kan monteres på egenhånd.
Ulempene med solcellepanel til fritidsbolig er at du produserer mindre strøm om vinteren. Dersom hytta ikke er tilkoblet strømnettet, så kan det hende at du ikke klarer å produsere nok. Solceller til hytter egner seg derfor best til deg med lavt eller moderat strømforbruk.
Investeringen kan også være høy for både solcellepaneler og batteri. Du kan til gjengjeld nyte “gratis” strøm på hytta så snart du har betalt ned solcellene. Ikke minst, så kan du få strøm på hytter som ellers er vanskelige å koble til strømnettet. Det er viktig å huske på at nettleie og strøm til hytta kan være dyrere enn for helårsboliger.
Hvordan solceller til fritidsboliger fungerer
Solcellepanel til fritidsboliger og hytter fungerer på mange måter som et solcelleanlegg til helårsboligen. Forskjellen er imidlertid at mange velger å samle opp strømmen i et batteri, fremfor å få det kontinuerlig levert til stikkontakten. Takket være batteriet, så kan du samle opp og lagre strøm mens hytta ikke er i bruk.
Slik går du frem for å få solceller på hytta
Det første du må gjøre er å vurdere hvor stort solcelleanlegg og batteri du trenger. Du bør også sjekke lokale reguleringer for å se om du har lov å montere solcellepanel på hytta. Deretter anbefaler vi å innhente tilbud og sammenligne priser.
Hvordan velge riktige solcellepaneler til fritidsboligen din
Hvor stort behov du har for strøm vil avgjøre hvilke solcellepaneler du bør velge. Ønsker du komfort som er tilnærmet hjemme? Eller vil du bare ha mulighet til å lade mobilen og holde kjøleskapet i gang? Kan du supplere med andre varmekilder, for eksempel vedfyring?
Du bør også sjekke hvor mye strøm de elektriske apparatene i hytta trekker og velge et solcelleanlegg som kan matche det. Jo flere apparater du bruker samtidig, desto større kapasitet trenger du. Prisen per solcellepanel vil også variere i henhold til størrelse, kapasitet og ytelse.
Hvor stort solcelleanlegg du kan få, avhenger dessuten av hvor god plass du har på hyttetaket ditt. Små hytter har plass til mindre anlegg, men de trenger antagelig mindre strøm. Små hyttetak trenger derfor ikke å være en hindring. Du trenger ikke mange solcellepaneler, hvis strømforbruket på hytta er lavt.
Hvordan velge rett batteri til solcelleanlegget ditt
Hvor stort batteriet bør være, avhenger av hvor mye strøm du ønsker å lagre og hvor ofte du bruker fritidsboligen din. Det finnes flere typer batterier, så her er det lurt å tenke seg godt om. Jo større kapasitet et batteri har, desto dyrere blir det – men du vil også kunne lagre og bruke mer strøm på hytta.
Batterier som kjøres helt tomme veldig ofte kan bli fortere slitt enn batterier som ikke blir det. På lengre sikt kan det derfor være gunstigere å velge en litt større batteri for å unngå å stadig kjøre det tomt, fremfor å forsøke å spare penger her og nå på et batteri med litt for dårlig kapasitet.
Hvis det blir veldig kaldt der du har hytte, bør du vurdere et litiumbatteri. Litiumbatteri tåler kulde bedre enn blybatteri og veier mindre, men de koster mer. Blybatteri er altså billigere og har som regel større kapasitet. Både litiumbatteri og blybatteri finnes i forskjellige størrelser og priskategorier.
Pris på solcellepanel til fritidsbolig
Pris på solcellepaneler til hytta kan variere veldig, avhengig av størrelsen på anlegget og hvorvidt du er tilkoblet strømnettet. Det koster nemlig mer å montere solceller om du er tilkoblet nettet. Du kan regne med en startpris på alt fra 10 000 kr til 50 000 kr og opp for solceller til fritidsbolig.
Et annet alternativ er å lease solcellepanel på hytta. Da slipper du legge ut for hele solcelleanlegget og batterier, samtidig som du kan nyte godt av solkraft med én gang. Hvorvidt det lønner seg med leasing eller innkjøp, vil riktignok avhenge av hvilket anlegg du trenger.
Hvordan finne solcelleforhandlere som leverer til hytter
Den beste måten å finne ut av hva det koster for solcellepanel på hytta er ved å be om tilbud fra solcelleleverandører. Å innhente flere tilbud og sammenligne priser er ofte lurt. Da kan du være sikker på at du får det beste produktet for den laveste prisen.
Be gjerne om gratis konsultasjon med flere for å høre om de har noen gode anbefalinger og innspill til hvilket solcelleanlegg du bør velge. Da kan du være trygg på at du får den beste løsningen for nettopp din hytte og ditt strømbehov. Du bør også huske på at du kan søke om støtte fra Enova, noe som vi straks skal se nærmere på.
Du bør imidlertid sjekke garantier, vilkår og betingelser før du velger en solcelleforhandler. De beste garantiene dekker ikke bare selve solcelleanlegget, men også utstyr og komponenter. Vi anbefaler også at du ber om kundereferanser eller ser etter kundeomtaler på nett.
Hva det koster med solceller for hytter med tilkoblet strøm
Dersom du er tilkoblet strømnettet, så er det viktig å påpeke at du ikke kan montere solcelleanlegget selv. Det er alt i alt dyrere med solcellepaneler til hytter som har strøm, men du kan likevel kutte strømregningen din betydelig. Hvor mye du kan spare, avhenger av både anlegget og strømforbruket ditt.
Det er også verdt å nevne at du kan selge overskuddsstrøm tilbake til strømselskapet ditt, dersom hytta er tilkoblet strømnettet. Betalingen skjer som regel i form av reduserte strømregninger og ikke pengeutbetalinger. Du tjener ikke så mye på å gjøre dette og du bør ikke montere solceller kun for å selge strøm.
Anse det heller som en hyggelig bonus, i tillegg til de andre fordelene ved å montere solceller på hytta.
Er det lønnsomt med solceller på hytta?
De fleste vil kunne dra fordel av solcellepanel på hytta. Det vil riktignok variere, avhengig av størrelsen på anlegget og hvor mye strøm du har behov for. En dyktig solcelleforhandler vil kunne hjelpe deg med å beregne hvor lønnsomt det er med solceller, basert på de spesifikke solcellepanelene som du velger.
Det er også viktig å tenke på at ikke alle har mulighet til å koble seg til strømnettet. I så fall blir solceller et praktisk og komfortabelt valg. Ikke minst, så koster det å koble til strøm og du må betale nettleie. Du bør derfor se på de faktiske kostnadene for både tilkobling og hva strømselskapet vil ha per kWh der du har hytte.
Sammenlign disse tallene med hva solcelleanlegget vil koste og hvor mye strøm du kan produsere. Da kan du avgjøre om det er lønnsomt med solceller eller ikke.
Vi ønsker også å nevne at det lønner seg med solcellepanel på hytta, selv om klimaet her i Norge er kaldt. Faktisk så fungerer solcellene best ved lave temperaturer. Solcellene klarer dessuten å produsere strøm når det er overskyet eller regner – de funker også om det er et tynt snølag over dem!
Søk støtte fra Enova for kjøp av solcellepanel til fritidsbolig
Enova tilbyr støtte til dem som kjøper solcelleanlegg, enten det er til hytta eller helårsboligen. Du kan totalt få opptil 47 500 kr, avhengig av hva du har betalt for installasjon og hvor mye strøm anlegget ditt produserer. Det vil si at du får 7500 mot installasjon, og deretter avhenger resten av støtten av installert effekt.
Du må installere og betale for solcellepanelene før du kan søke om støtte fra Enova. Så snart dette er på plass, så kan du laste opp fakturaer og annen dokumentasjon inne på nettsidene til Enova. Du må ha brukt et firma som er registrert i Norge for å ha krav på støtten.
Du kan ikke søke støtte for solcelleanlegg som ble kjøpt og installert for mer enn 20 måneder siden, så ikke vent for lenge. Det kan være mulig å øke støtten ved å montere andre energitiltak som Enova støtter, for eksempel solfanger for deg som også har et vannbårent system på hytta.
Riktig plassering av solcellepanel
Du kan montere solcellepaneler på hyttetaket, men også på stativer på bakken. Andre velger å montere solcellepaneler på veggen også. Den beste plasseringen er det stedet som har mest sol. Solcelleforhandleren vil kunne vurdere hvor du bør plassere dem på hytta for å produsere mest mulig solkraft.
Mange solcelleforhandlere tilbyr pakkepris på solceller til hytta. Det betyr at du får solcelleanlegget, installasjonen og alt av utstyr inkludert i prisen. Disse tilbudene er ofte svært gunstige, og du kan spare både tid og penger ved å velge en slik pakke. Det finnes også pakker til små, frittstående solcelleanlegg som du kan montere selv.
Vi hjelper deg å finne rett leverandør
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Kort oppsummert: Dette må du vite om solcellepanel på hytta
Solcellepaneler er et flott supplement til fritidsboliger som kan hjelpe deg med å spare penger. Ikke nok med at du kan få gratis strøm fra solen – du slipper også å betale for nettleie, så sant hytta ikke er tilkoblet strømnettet. Solcellepanel på hytta kan derfor være et lønnsomt og komfortabelt valg.
For å finne ut hva det koster med solcellepaneler, bør du hente inn tilbud fra flere leverandører og sammenligne priser. Dermed kan du også få flere anbefalinger til hvilket solcelleanlegg du bør velge, noe som kan være nyttig. Ikke minst, så kan du få støtte fra Enova for å montere solcellepaneler på hytta.
Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til!
Få svar på vanlige spørsmål om solceller til hytta
Hva koster solcellepanel til hytta?
Prisen varierer avhengig av størrelsen på solcellepanelene, hvor god ytelse solcellene har og hvor stort batteri du velger. Du bør be om tilbud fra flere leverandører og sammenligne priser for å finne ut nøyaktig hva det vil koste med solceller til nettopp din hytte.
Kan jeg montere solcellepanel på fritidsboligen eller hytta selv?
Det spørs om du er tilkoblet strømnettet eller ikke. Dersom du har et frittstående solcelleanlegg på under 50 volt, så trenger du ikke elektriker. Dette er imidlertid et veldig lite anlegg, og du bør derfor dobbeltsjekke om det faktisk dekker behovene dine.
Har jeg krav på støtte fra Enova?
Ja, det er mulig å søke om støtte fra Enova for solcelleanlegg som brukes til fritidsbolig eller hytte som er kjøpt i løpet av de siste 20 månedene. Kravet for å få støtten er at du bruker et seriøst firma som er registrert her til lands, samt at du har tatt godt vare på all nødvendig dokumentasjon.
Hvor mye strøm kan solcellene produsere på hytta?
Det spørs hvor god ytelse solcellepanelene har og hvor mange paneler du kjøper. Et grovt estimat er 100-170 kWh per kvadratmeter. Vi anbefaler at du undersøker dette med forhandlerne før du kjøper solceller til hytta eller fritidsboligen din.
Hvor lenge varer solcellepanel?
Solcellepaneler kan vare i 30-40 år og har derfor lang levetid. Det kan riktignok hende at du må bytte ut litt utstyr underveis, for eksempel inverter. Dette kommer imidlertid an på hvilke paneler du velger og om du bruker dem riktig. For eksempel, batteriet dør fortere om du tømmer det stadig vekk.
Hvor ofte må jeg vedlikeholde solcellepanelene?
Det er faktisk nesten ingen vedlikehold som skal til når du kjøper selvrensende solcellepaneler. Noen ganger er det likevel nødvendig å spyle vekk smuss som fugleskitt. Snøen sklir dessuten lett av panelene. Vi anbefaler at du ser over solcelleanlegget årlig, samt sjekker kabler.
Få tilbud på solcellepanel
Fyll ut vårt enkle skjema for å motta inntil 3 tilbud