Bilde

Fordeler og ulemper med solenergi

Sist oppdatert: 20. juni 2023

Stadig flere blir nysgjerrige på solenergi og hvordan man kan bruke den som en energikilde. Det er ikke så rart med tanke på økende strømpriser og større bevissthet rundt bærekraft. Det er helt klart mange fordeler med å montere et solenergianlegg, men det er også noen ulemper som du bør vite om.

Stadig flere blir nysgjerrige på solenergi og hvordan man kan bruke den som en energikilde. Det er ikke så rart med tanke på økende strømpriser og større bevissthet rundt bærekraft. Det er helt klart mange fordeler med å montere et solenergianlegg, men det er også noen ulemper som du bør vite om.

Her i denne artikkelen ser vi nærmere på fordeler og ulemper med solenergi, samt vurderer forskjellige typer anlegg som solfangere og solceller. Dermed blir det enklere for deg å vurdere om solkraft og solvarme er noe du vil komme i gang med eller ikke. Sist, men ikke minst, så får du tips til hvordan du får en god pris på solenergianlegg. 

Høres det bra ut? Da er det bare å gripe lesebrillene og scrolle nedover for å få full informasjon om fordeler og ulemper med både solcelleanlegg og solfangeranlegg.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Hva er solenergi?

Det er viktig å forstå hva solenergi er før vi går nærmere inn på fordeler og ulemper. Solenergi en type energi som vi får fra sollys. Denne energien er svært viktig, ettersom veldig mange andre energikilder stammer først fra solstrålene. For eksempel, solenergi fører også til vindkraft og vannkraft. Det er fordi solstrålene varmer opp atmosfæren, noe som igjen fører til nedbør, bølger, vind og havstrømninger.

Solenergi er en fornybar energikilde. Mengden med solenergi som treffer jorden hvert år utgjør 15 000 ganger mer enn årlig energiforbruk verden over, ifølge SNL (Store norske leksikon). Denne energien er helt fri fra CO2-utslipp og er en bærekraftig, fornybar energikilde som vi kan utnytte i form av strøm og varme.

Hvor mye energi man kan få fra solen, avhenger fra hvor i verden man bor. Her i Norge er det faktisk gode forhold for å utnytte solenergi, ettersom solinnstrålingen er høy. Dersom du ønsker å montere et solenergianlegg hjemme, så kan du hovedsakelig velge mellom solcelleanlegg og solfangeranlegg (eller begge deler!).

Private husholdninger kan bruke solenergi til å redusere strømkostnader, samt få billigere oppvarming av bolig og tappevann. Det vil variere hvor lønnsomt det er: Hvor stort anlegg har du plass til? Hvor mye sol får du i løpet av en dag?

De aller fleste boliger i Norge er egnet for solenergi og kan spare penger, men det spørs så klart på lokale solforhold og spesifikke forhold ved taket ditt.

Forskjellige typer solenergianlegg: solcelle og solfanger

En stor fordel med solenergi er at du kan utnytte den hjemme i egen bolig. Du kan som sagt kjøpe solceller, solfanger eller begge deler til hjemmebruk. Ulempen med solenergi er at du må ha gode nok solforhold, så det er viktig å beregne hvor mye du kan produsere før du kjøper og monterer et solenergianlegg.

Både solceller og solfangere fanger opp solenergi, men det er noen viktige forskjeller mellom dem. Den ene omgjør solenergi til varme og den andre til strøm. Du kan montere begge deler i hjemmet ditt, men bare vær obs på at du trenger godt med plass til begge anleggene. Både solfangeranlegg og solcelleanlegg kan monteres på tak, vegger og på stativer som plasseres på bakken.

Fra solenergi til varme: solfangeranlegg

En solfanger omdanner energien til varme for vannbårne system. Vannbåren varme vil si at varmt vann sirkuleres i boligen via rør. Det varme vannet kan brukes til gulvvarme, samt til å varme opp radiatorer og viftekonvektorer. Et vannbårent system kan også varme opp tappevannet ditt. Du kan spare betydelig med penger på oppvarming ved å ta i bruk solenergi i kombinasjon med vannbåren varme.

Fra solenergi til strøm: solcelleanlegg

En solcelle omgjør derimot solenergien til strøm. Solceller fås enten i form av paneler som består av flere solceller eller takstein med integrerte solceller. Et solcelleanlegg består også av en inverter, også kalt vekselretter. Solcellene produserer nemlig likestrøm, og inverteren konverterer det til vekselstrøm som du kan bruke direkte i stikkontakten din.

Hvilke fordeler og ulemper er det med solenergi?

Det er både fordeler og ulemper med solenergi. Fordelene med solenergianlegg generelt sett er at du får en fornybar energikilde som kan hjelpe deg med å redusere strømutgiftene dine. Dermed bidrar du også til en bærekraftig fremtid og til mindre sløsing av naturens ressurser. Ulempen med solenergi er at du er avhengig av å få nok sol til å produsere varme og/eller energi. 

Noen ganger vil du produsere mer enn det du bruker, og andre ganger produserer du for lite og må kjøpe ekstra strøm fra strømselskapet ditt. En annen ulempe er kostnaden, da den umiddelbare investeringen kan være ganske høy. Du kan imidlertid få støtte fra Enova, samt nyte godt av reduserte strømregninger på sikt.

I tillegg til fordeler og ulemper med solenergi generelt, så er det også fordeler og ulemper med både solfangere og solceller. Det er viktig å vurdere disse nøye, særlig om du er usikker på hva som er beste løsning for deg.

Fordeler med solcelleanlegg:

 • Produser din egen solkraft som kan brukes i stikkontakten din
 • Selg strøm du ikke bruker til strømselskapet ditt
 • Spar penger på strømregningen
 • “Gratis” strøm når anlegget er nedbetalt
 • Bra for deg som bruker elektriske oppvarmingskilder

Ulemper med solceller:

 • Taket bør være i god stand for å montere solcellepaneler
 • Taket bør uansett byttes ut for solcelletakstein
 • Høyere kostnad enn solfangeranlegg
 • Må kjøpe strøm fra strømselskapet når du ikke produserer nok

Fordeler med solfangeranlegg

 • Utnytt solenergi direkte til oppvarming
 • Mer effektivt enn solceller til oppvarming
 • “Gratis” varme når anlegget er nedbetalt
 • Reduserer oppvarmingskostnadene dine
 • Bra for deg som har vannbåren varme

Ulemper med solfangere:

 • Du må ha vannbåren varme eller ville installere det
 • Tak eller kledning bør uansett byttes ut (eller du bygger nytt)
 • Kan ikke brukes til annet enn oppvarming
 • Dekker ikke hele oppvarmingsbehovet og du må ha en ekstra oppvarmingskilde

Søk om Enova-støtte til solenergi

En av ulempene med solenergi er som sagt kostnaden for å kjøpe og montere et solenergianlegg. Fordelen med solenergi er imidlertid at du kan få støtte fra Enova til både solceller og solfangere. Det er viktig å påpeke at støtteordningene til Enova varierer over tid og at støtten ikke vil være tilgjengelig “for alltid”.

I skrivende stund så kan du få 47 500 kr mot solcelleanlegg og 10 000 kr mot solfangeranlegg. Årsaken til den store forskjellen er blant annet at solfangeranlegg koster mindre. Ifølge Enova, så kan et solfangeranlegg koste fra 30 000 kr og opp for varmtvann. Det koster 60 000 kr og opp for både varmtvann og romoppvarming.

Et solcelleanlegg kan derimot koste alt fra 100 000 kr til 300 000 kr, avhengig av størrelsen på anlegget og utformingen på taket ditt. Du kan dessuten påvirke prisen noe ved å velge mellom invertere og solcellepaneler eller solcelletaksteiner med forskjellig ytelse. Prisen vil også variere i henhold til merke og leverandør.

Slik søker du om Enova-støtte til solenergi:

Enten du kjøper solfanger eller solcelle, så vil noe av støtten gå mot installasjon og resten vil avhenge av størrelsen på anlegget. Det er likevel satt et tak for hvor mye du kan få i støtte. De fleste leverandører vil være behjelpelig med å beregne hvor mye du kan få i Enova-støtte til solenergianlegget ditt.

Få en god pris på solenergianlegget ditt

Selv om en av ulempene med solenergi er høy kostnad for kjøp og montering, så er fordelen at du kan spare det inn igjen i løpet av ca. 15 år. Deretter er det “gratis” strøm eller varme ut anleggets levetid. Solcellepaneler og solfangere har en levetid på 20-30 år eller mer. Solcelletakstein kan faktisk vare i opptil 50 år – og det er dobbelt så lenge som vanlig takstein!

Du kan ta flere smarte grep for å redusere kostnaden for kjøp og montering. I tillegg til å søke om støtte fra Enova, så anbefaler vi at du innhenter tre tilbud fra ulike leverandører. Pass på at leverandørene gir deg et tilbud basert på ditt spesifikke hus, samt inkluderer de samme kostnadene i pristilbudet. Det vil gi deg et godt sammenligningsgrunnlag, slik at du får en god pris på solenergianlegg.

Du kan enten innhente tilbud ved å ta direkte kontakt med ulike leverandører eller du kan bruke en tjeneste på nett til å gjøre det for deg. Fordelen med å bruke en tjeneste på nett er at du slipper å bruke masse tid på å lete etter dyktige forhandlere. Du trenger bare å sende inn opplysningene dine én gang for å få gratis og uforpliktende tilbud fra seriøse og relevante firmaer.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: Fordeler og ulemper med solenergi

Det finnes altså mange fordeler og ulemper med solenergi, avhengig av hvilken type anlegg du velger. Fordelene inkluderer fornybar energi, reduserte strømregninger og mulighet for å få økonomisk støtte. Ulempene inkluderer høye investeringskostnader. Du må periodevis kjøpe strøm av strømselskapet eller bruke en ekstra oppvarmingskilde til det vannbårne systemet ditt.

Alt i alt, så vil solenergi være en god investering for de aller fleste. Så lenge solforholdene ligger godt til rette for det, vil du kunne spare betydelig med penger på strøm og oppvarming. Det kan altså så absolutt være verdt å investere i et solenergianlegg for å spare penger og hjelpe miljøet. Bare pass på at du sammenligner ulike tilbud for å få en god pris. Lykke til!

Få svar på vanlige spørsmål om solenergi

Meldingsboble
Hvordan fungerer solenergi?

Solenergi er fornybar energi som kommer fra solen. Denne energien kan brukes til å produsere strøm ved hjelp av solpaneler og solcelletaksteiner. Den kan også brukes til å produsere varme, dersom du har solfanger og vannbåren varme.

Meldingsboble
Er solenergi bra for miljøet?

Ja, solenergi har mange fordeler for miljøet. Energikilden er ren og fornybar, samt avgir ikke CO2-utslipp under produksjon. Dersom du vil spare penger på strømregningen og samtidig hjelpe miljøet, så bør du absolutt vurdere å kjøpe et solenergianlegg til hjemmet ditt.

Meldingsboble
Er solenergi effektivt i Norge?

Ja, Norge har gode forhold for solinnstråling. Derfor er solenergi en lønnsom investering, selv her til lands. Selv om det ikke blir så varmt her som sørover i Europa, så er det faktisk en fordel. Produksjonen er bedre når det er kaldt enn når det er veldig varmt. Lange sommerdager kan også veie opp for de mørke vintermånedene.

Meldingsboble
Kan jeg montere et solenergianlegg selv?

Alle anlegg over en viss størrelse og som tilknyttes strømnettet må monteres av fagfolk. Veldig små, frittstående solcelleanlegg til f.eks. campingvogn kan du montere selv. Du får derimot ikke Enova-støtte for disse anleggene.