ENDEL STØTTE: Du kan få 1250 kroner per installert kW fra den 2. oktober 2023.
Sist oppdatert: 29. mars 2024
Lønner det seg egentlig med solceller? Vi undersøker saken! Les videre for å få priseksempler og nyttige tips til hvordan du kan spare penger med solcelleanlegg.
Har du noen gang tittet opp mot på solen og tenkt at den kanskje kan spare deg for noen kroner? Norge er et land kjent for fjell, fjorder, skog og… vel, kanskje ikke så mye sol. Tanken på solceller kan derfor virke litt rar. Men tro det eller ei, solceller kan faktisk være en lønnsom investering her til lands!
Nøyaktig hvor mye du kan spare, kan imidlertid variere stort. Størrelsen på anlegget, beliggenhet, ytelsen på solcellene, hvordan anlegget blir montert – alt dette kan påvirke hvor mye strøm du produserer selv. Vi tar en titt på om det virkelig kan lønne seg med solceller.
Hvor mye penger du kan spare med solceller, avhenger av hvor mye strøm du bruker, gjeldende strømpriser og hvor effektivt solcelleanlegget ditt er. De aller fleste vil kunne tjene inn igjen kostnaden for solcellene i løpet av 15 år. Deretter produserer du “gratis” solenergi ut levetiden.
Følgende påvirker hvor mye strøm du kan produsere:
Solcellepaneler kan vare i opptil 20-30 år eller mer. Du bør derfor montere dem på relativt nye tak som ikke trenger reparasjon. Hvis taket snart må byttes ut, kan det være mer lønnsomt med solcelletakstein enn solcellepaneler. Solcelletakstein produserer mindre strøm enn paneler, men de kan derimot vare i opptil 50 år. Du slipper dessuten kostnadene med å både bytte tak og montere solcellepaneler.
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Hvor mye strøm solceller kan produsere avhenger av flere faktorer, og en av de viktigste er solinnstråling. Solinnstråling refererer til mengden sollys som treffer et bestemt område. Denne mengden varierer, basert på geografisk plassering, årstid og tidspunkt på dagen. Sør-Norge har faktisk bedre solinnstråling enn mange europeiske storbyer.
Og selv om vi kanskje ikke har solskinn hver dag, har vi lange sommerdager. I noen deler av Norge kan solen skinne nesten døgnet rundt om sommeren! Det betyr at solcellene kan fange opp sollys og produsere strøm i mange timer. Lange sommerdager kan på den måten veie opp for mørke vinterdager.
Solcelleanlegget blir dermed ganske lønnsomt i løpet av et helt kalenderår. I tillegg kan du kjøpe batterier til solcelleanlegg for å oppbevare overskuddsstrøm – ja, selv om du er tilkoblet strømnettet. Du kan for eksempel bruke denne strømmen i perioder med lite sol. Slike batterier er dessuten gull verdt i områder med hyppige strømbrudd.
Det er ikke til å stikke under en stol at det kan både regne og snø mye her til lands. Mange tror at solceller blir ubrukelige når det regner, men det er ikke helt tilfelle. Selv om effektiviteten reduseres når det er overskyet eller det regner, kan de fortsatt produsere strøm. Dermed kan det lønne seg med solceller, selv i områder som er utsatt for dårlig vær.
Snø kan derimot være en velsignelse og en utfordring for solcelleanlegg. Snø reflekterer sollys, noe som potensielt kan øke strømproduksjonen. På en annen side kan et tykt snølag dekke til solcellepanelene og stoppe strømproduksjonen fullstendig. Heldigvis er de fleste solcellepaneler montert i vinkel og snø kan derfor skli rett av dem. Solceller genererer dessuten varme når de produserer strøm, slik at snø og is smelter fortere.
Men i enkelte deler av landet, kan det være nødvendig å fjerne snø fra solcellepanelene ved jevne mellomrom. Pass på at du ikke bruker noe som kan skrape opp eller skade panelene.
Solcellene må monteres på riktig måte for at de skal være lønnsomme. Solcellemontøren passer på at panelene stilles opp i rett vinkel og retning, slik at de fanger opp mest mulig sollys. Generelt sett, bør panelene vende mot sør her i Norge. Vinkelen på panelene bør også tilpasses etter solens posisjon på himmelen i ditt spesifikke område.
Montøren tar også hensyn til skyggelagte deler av taket. Skygge kan nemlig redusere strømproduksjonen og dermed også redusere lønnsomheten. Bygninger, trær og andre hindringer kan redusere mengden med sollys. Selv en liten skygge kan ha stor innvirkning på produksjonen.
Enkelte typer solceller lønner seg mer enn andre, avhengig av effektivitet, kostnader og levetid. Monokrystallinske solceller er den mest effektive typen. De er laget av en enkelt krystall. Solcellene kan omdanne en høy andel av solstrålene som treffer overflaten til brukbar energi. Monokrystallinske solceller har en effektivitet på rundt 19-22,6 %.
Polykrystallinske solceller består av flere krystaller og er mindre effektive enn monokrystallinske solceller. Effekten ligger på ca. 16 %. De er imidlertid billigere å produsere og koster dermed også mindre å kjøpe. I dag er man på vei vekk fra polykrystallinske solceller. Hvis du skal kjøpe et nytt solcelleanlegg, vil du mest sannsynlig bli tilbudt monokrystallinske solceller.
I tillegg kan det være forskjell på hvor effektive monokrystallinske solceller er. Hvis du vil kjøpe de mest lønnsomme solcellepanelene, bør du se etter noen som har høy effektivitet på ca. 22 %. Det er likevel viktig å velge effektivitet som samsvarer med størrelsen på anlegget, antall soltimer der du bor og hvor mye strøm du trenger.
Bærekraftige løsninger som solenergi blir stadig mer populære, også for private husholdninger. Mange ønsker å bytte til miljøvennlige, fornybare energikilder – og økte strømpriser fører til at enda flere vurderer alternative løsninger til å kjøpe strøm fra strømselskapene.
En av de største fordelene med solceller er muligheten til å redusere strømregningene dine. Solcellepanelene på taket fanger opp sollys og konverterer det til elektrisitet. Denne strømmen kan du bruke direkte fra stikkontakten, slik at du ikke trenger å kjøpe like mye strøm fra strømselskapet ditt.
Men hva skjer når solcellene dine produserer mer strøm enn du trenger? Vel, i mange tilfeller kan du faktisk selge dette overskuddet tilbake til strømnettet. Det gir deg ikke bare en ekstra inntektskilde, men også følelsen av å bidra positivt til samfunnet ved å dele grønn energi med andre.
Det lønner seg riktignok ikke å montere solceller kun for å selge solenergi til strømselskapet ditt – men det er en hyggelig bonus som fører til lavere strømregninger.
I tillegg tilbyr mange banker grønne lån og grønne boliglån til dem med energieffektive hus. Disse lånene har gode vilkår og lave renter, sammenlignet med mange andre lån. Det betyr at du kan spare enda mer penger. Nye boliger må ha energiklasse A eller B, mens enkelte banker godtar energiklasse C for eldre boliger som oppgraderes med energieffektive tiltak.
I tillegg vil du også gjennom ny verdivurdering kunne øke verdien på boligen og refinansiere boliglånet, da solcellene vil øke boligverdien. Med dagens høye renter kan du spare endel på dette.
Enova tilbyr økonomisk støtte til husholdninger som ønsker å kjøpe solcelleanlegg. Du kan få opptil 7500 kr mot selve anlegget og deretter 1250 kroner per kW. Du må ha kjøpt og montert solcelleanlegget i løpet av de siste 12 månedene for å kvalifisere for tilskuddet. Selve søknadsprosessen er relativt enkel. Du fyller ut et skjema på nett og legger ved relevant dokumentasjon. Les mer om støtten til enova her.
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Du må ta hensyn til kostnadene for å vurdere hvorvidt det lønner seg med solceller eller ikke. Prisen på solcellepaneler varierer, avhengig av kvalitet, merke og effektivitet. I tillegg koster det å få dem montert. Noen leverandører kan tilby pakkeløsninger hvor både paneler og installasjon er inkludert i prisen, mens andre kan ha separate priser for disse tjenestene.
Takets form, vinkel og materialer kan ha stor innvirkning på hvor enkelt det er å montere solceller – og dermed også på installasjonskostnadene. Komplekse tak med mange vinkler, karnapper eller takvinduer kan gjøre installasjonen mer tidkrevende. I tillegg bør taket være i god stand før arbeidet begynner.
Selv om oppstartskostnadene for solceller kan virke høye, er det viktig å se på dem som en langsiktig investering. Over tid vil pengene du sparer på redusert strømforbruk begynne å veie opp for de opprinnelige kostnadene. Men jo høyere disse kostnadene er, desto lenger tid vil det ta før du har tjent inn igjen investeringen.
Samtidig bør du ikke automatisk gå for det billigste anlegget. Hvis du velger et solcelleanlegg med lav produksjon, produserer du også mindre strøm enn det du kunne ha gjort. Du sparer kanskje penger på selve anlegget, men du ender opp med å kjøpe mer strøm fra strømselskapet ditt. Et dyrere anlegg med høytytende solceller kan faktisk være mer lønnsomt på sikt.
Du bør sikre deg en god pris for at solcellene virkelig skal lønne seg – men hvordan gjør du det? Jo, du bør sammenligne priser og tilbud fra minst tre forskjellige leverandører. Prisene kan nemlig variere veldig mellom ulike solcelleleverandører, til tross for at solcelleanlegg generelt sett har blitt mer tilgjengelig og billigere de siste årene.
Prisvariasjonene skyldes blant annet forskjeller i kvalitet, merkevare, teknologi og installasjonskostnader. Noen leverandører kan tilby paneler av høyere kvalitet med bedre effektivitet, lengre levetid eller bedre garantier. Du får en bedre forståelse av markedsprisen ved å innhente flere tilbud, og du kan være sikker på at du ikke betaler for mye.
Vi anbefaler at du ser etter noen som gir deg en god kombinasjon av pris og kvalitet. Men kanskje viktigst av alt, så bør du velge dem som tilbyr det anlegget som passer best til nettopp din bolig. Leverandøren bør være villig til å gjennomføre en grundig vurdering av eiendommen din, vurdere solinnstrålingen der du bor og energibehovet ditt.
Da kan du føle deg trygg på at du får et lønnsomt solcelleanlegg som imøtekommer dine behov.
Det er mye som kan påvirke hvorvidt det lønner seg med solenergi eller ikke. Lange sommerdager, god solinnstråling og teknologi som stadig forbedres gjør solcellepaneler til en lønnsom investering for mange norske husholdninger. Hvor mye du kan spare, avhenger imidlertid av anleggets størrelse, beliggenhet, og kvaliteten på solcellene.
Det er ikke alle hustak som er egnet for solcellepaneler. Du bør derfor gjøre grundige undersøkelser i forkant, og be gjerne om hjelp fra solcelleleverandører. De fleste leverandører hjelper deg med å beregne hvor mye strøm du kan produsere, uten at du forplikter deg til å kjøpe noe.
Så lønner det seg egentlig med solceller? Svaret vil variere fra person til person. Men så lenge du har gode solforhold og det rette solcelleanlegget, kan det absolutt være en lønnsom og bærekraftig investering. Lykke til!