VIKTIG MED GODE MONTØRER: Det er svært viktig med gode montører, hvis ikke kan det medføre risikoer som brannfare, skader på boligen, o.l.
Sist oppdatert: 20. august 2023
Feilinstallasjon av solcellepanel kan føre til redusert effektivitet, vannlekkasjer, skader på eiendommen og i verste fall brannfare. Her ser vi nærmere på hvordan du går frem hvis du mistenker at solcelleanlegget ditt er montert feil.
Det å installere solcellepaneler handler ikke bare om å feste dem til taket ditt. Du må planlegge installasjonen nøye. Panelene må være riktig plassert med optimal vinkel og helling for å sikre maksimal eksponering for sollys. Hvis ikke, produserer ikke anlegget like mye strøm som det kunne ha gjort.
I noen tilfeller kan feilmonterte solceller føre til alvorlig skade på eiendommen, elektrisk sjokk og brann. Monteringen involverer tross alt elektrisk arbeid. Og hvis du senere skal selge boligen, kan et feilinstallert solcelleanlegg påvirke boligtaksten negativt. Du bør derfor handle raskt for å unngå økonomiske tap, samt for å unngå fare for liv og helse.
Det aller viktigste du kan gjøre for å unngå feil under installasjonen, er å velge en dyktig solcelleleverandør med et godt omdømme. Når du har investert tid og penger i solceller, er det viktig at alt fungerer som det skal. Men hva skal du gjøre hvis anlegget ikke lever opp til forventningene?
Før du kan løse problemet, må du først identifisere det. Her er noen vanlige tegn på feilinstallasjon av solcellepanel.
Et av de mest åpenbare tegnene på feil installasjon av solceller er redusert ytelse. Feil plassering og vinkling kan bety at panelene ikke får nok sollys gjennom dagen. Panelene bør normalt være vendt mot sør her i Norge for å sikre optimal ytelse. Dette kan imidlertid variere, avhengig av lokale forhold.
Skygger er en annen vanlig årsak til redusert ytelse. Selv en liten skygge kan ha en stor innvirkning på produksjonen av solenergi. Solcellepanelene bør derfor installeres med hensyn til skygger fra piper, karnapper, trær og lignende. Det er viktig å velge en dyktig solcellemontør som kan montere panelene i henhold til solinnstrålingen der du bor.
Vannlekkasje er enda et tegn på at solcellepanelene er montert feil. Montøren må ta hensyn til konstruksjonen på taket under monteringen. Ellers kan det hende at taket ikke tåler vekten av anlegget, særlig når det snør eller vinden herjer som verst. Feilinstallasjon kan også føre til at taket ikke lengre er tett.
Ser det ut som om solcellepanelene beveger på seg eller er løse når det blåser? Da har noe gått galt under montering. Dersom anlegget ikke er festet godt nok, kan det føre til alvorlige problemer. Både panelene og taket kan bli skadet. Hvis du mistenker at solcellepanelene dine ikke er riktig festet, bør du kontakte en profesjonell montør umiddelbart.
Du bør dokumentere alt fra det øyeblikket du mistenker feilmontering. Bilder kan gi visuelt bevis på problemene du har opplevd. Bildene kan dessuten være spesielt nyttige hvis problemet er noe som kan ses på overflaten, for eksempel løse paneler, vannlekkasjer eller synlige skader.
Du bør også beholde kopier av all korrespondanse med solcellemontøren. Det inkluderer e-post, tekstmeldinger, brev og notater fra telefonsamtaler. Denne dokumentasjonen er nyttig hvis det oppstår uenigheter om hva som har blitt sagt eller lovet. I tillegg får du en god oversikt over saken din.
Hvis du ikke er fornøyd med svarene du får, kan det være verdt å få en uavhengig inspeksjon fra en tredjepart. En uavhengig solcellemontør kan være i stand til å identifisere problemer som installatøren kanskje har oversett eller nektet å anerkjenne. Husk å be om en skriftlig rapport som du kan bruke som dokumentasjon i reklamasjonssaken.
Hvis du mistenker feil installasjon av solcellepanel, bør du først kontakte firmaet som monterte dem. Det kan være enten forhandleren du kjøpte panelene fra eller en tredjepartsmontør som utførte installasjonen. De fleste seriøse selskaper vil ønske å rette opp i eventuelle problemer og opprettholde sitt gode rykte.
Du skal ha fem års reklamasjonsrett på selve installasjonen av solcellepanel. Du bør også undersøke hvilke garantier som følger med solcelleanlegget. Det er vanlig at produsentene tilbyr produksjonsgaranti som sikrer god ytelse i mange år. Festemateriell, solcellepaneler, invertere og annet utstyr skal være dekket av produktgaranti.
Enkelte solcelleleverandører tilbyr ytterligere garantier, for eksempel reparasjon og erstatning av defekte komponenter med gratis utkjøring og arbeidstimer. Vi anbefaler at du alltid sammenligner vilkår, garantier og betingelser nøye på tvers av ulike firmaer før du investerer i et solcelleanlegg.
Feilinstallasjon av solcellepanel kan være både frustrerende og kostbart. Føler du at du ikke får hjelp av solcelleleverandøren til å fikse opp i problemene? Da kan det være lurt å kontakte en advokat som har erfaring med slike saker. De har den nødvendige kunnskapen og erfaringen til å veilede deg gjennom hele reklamasjonsprosessen.
En dyktig boligadvokat innen reklamasjonssaker kan gi deg råd om hvordan du kan gå frem – enten det er å forhandle med solcellemontøren eller ta saken til retten.